Csorba leves rejtett gombcokkal*
Nekem maradt ki tltelk a tlttt kposztbl, s abba tettem csak bele a tojst, egy kis zsemlemorzst, s vglis beletettem ezt egy karalb levesbe. Az eredeti receptekben van citrom is, de mi azt nem kvntunk bele.
Hozzvalk
-
disznzsr
-
2 fej vrshagyma (aprra vgva)
-
kb 2-300 gr darlt diszn
-
kb 2-300 gr rizs
-
2-3 db kzepes karalb (apr kockra vgva)
-
1-2 srgarpa (apr kockra vgva)
-
1-2 fehrrpa (apr kockra vgva)
-
s, borsikaf, petrezselyem, lestyn
-
habarshoz: tejfl, liszt
Elkszts:
Elszr elksztjk a gombcokat. Ehhez a disznt ledarljuk, utna pedig a hagymt is. Majd a hagymt pici disznzsrban megfuttatjuk, majd ha a hagyma mr veges, akkor rtesszk a hst s szzuk, borsikzzuk. Majd amikor mr fehr a hs, akkor rdobjuk a megmosott nyers rizst, s ezzel is sszeforgatjuk kicsit, s lehzzuk a tzrl. Majd hozzadunk egy tojst, sszekavarjuk s flretesszk.
Egy nagy ednyben a msik fej hamt aprra vgjuk, s disznzsrban megfuttatjuk kicsit, majd rdobjuk a rpkat s a karalbt is, majd megszzuk. Ezutn vizes kzzel gombcokat formzunk a darlt hsos tltelkbl. Ha nem akarna sszellni, lehet hozztenni egy kis zsemlemorzst. Majd ha felforrt a leves, beletesszk vatosan a gombcokat, majd jra felforraljuk, s halk lngon puhra fzzk a mindensget.
Amikor minden puha, akkor beletesszk a petrezselymet s a lestynt. Majd egy kis kblibe tesznk tejflt, meg egy kicsi lisztet, mernk bele a levesbl, alaposan elkavarjuk, hogy csommentes legyen, majd szrn keresztl hozzntjk a habarst, felforraljuk, s ksz is.
*A Zuram nem cspi a gombcokat, szval szt kellett fznm ket, azrt lett olyan sr s "gombcmentes" az n verzim.