Csorba leves rejtett gombócokkal*
Nekem maradt ki töltelék a töltött káposztából, és abba tettem csak bele a tojást, egy kis zsemlemorzsát, és végülis beletettem ezt egy karalábé levesbe. Az eredeti receptekben van citrom is, de mi azt nem kívántunk bele.
Hozzávalók
-
disznózsír
-
2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
-
kb 2-300 gr darált disznó
-
kb 2-300 gr rizs
-
2-3 db közepes karalábé (apró kockára vágva)
-
1-2 sárgarépa (apró kockára vágva)
-
1-2 fehérrépa (apró kockára vágva)
-
só, borsikafű, petrezselyem, lestyán
-
habaráshoz: tejföl, liszt
Elkészítés:
Először elkészítjük a gombócokat. Ehhez a disznót ledaráljuk, utána pedig a hagymát is. Majd a hagymát pici disznózsírban megfuttatjuk, majd ha a hagyma már üveges, akkor rátesszük a húst és sózzuk, borsikázzuk. Majd amikor már fehér a hús, akkor rádobjuk a megmosott nyers rizst, és ezzel is összeforgatjuk kicsit, és lehúzzuk a tűzről. Majd hozzáadunk egy tojást, összekavarjuk és félretesszük.
Egy nagy edényben a másik fej hamát apróra vágjuk, és disznózsírban megfuttatjuk kicsit, majd rádobjuk a répákat és a karalábét is, majd megsózzuk. Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk a darált húsos töltelékből. Ha nem akarna összeállni, lehet hozzátenni egy kis zsemlemorzsát. Majd ha felforrt a leves, beletesszük óvatosan a gombócokat, majd újra felforraljuk, és halk lángon puhára főzzük a mindenséget.
Amikor minden puha, akkor beletesszük a petrezselymet és a lestyánt. Majd egy kis küblibe teszünk tejfölt, meg egy kicsi lisztet, merünk bele a levesből, alaposan elkavarjuk, hogy csomómentes legyen, majd szűrőn keresztül hozzáöntjük a habarást, felforraljuk, és kész is.
*A Zuram nem csípi a gombócokat, szóval szét kellett főznöm őket, azért lett olyan sűrű és "gombócmentes" az én verzióm.