Sonkás lepénykék
Hozzávalók:
- 1-1,5 dl víz
- 30 gr élesztő
- pici kristálycukor
- 500 gr liszt
- 200 gr margarin
- 2 tojás sárgája
- só
Kenéshez:
- 1 egész tojás
- 150-200 gr reszelt sajt
- köménymag, szezámmag, lenmag
Sonkás töltelék:
-
200 gr sertéssonka
-
100-200 gr reszelt sajt
-
kb egy kis doboz tejföl (annyi kell, hogy összeálljon kicsit a töltelék, de még ne folyjon)
Sajtos töltelék:
-
2 rúd tejszínes krémsajt, vagy igazából mindegy milyen
Sonkás töltelék elkészítése
A sonkát apróra vágom, a sajtot lereszelem, majd egy tálba teszem őket, és annyi tejfölt teszek hozzá, amennyitől összeáll, de még nem folyik.
Tészta elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a már kicsit meglangyosított vízben, rászórunk egy csipet kristálycukrot. Ha túl meleg nem fog felfutni, de ha túl hideg, akkor sem. Mindenképp langyosnak kell lennie a víznek. Majd a lisztet egy tálba teszem, majd ráteszem a felvágott margarint, és elmorzsolom. Utána beleteszem a két tojás sárgáját, majd megsózom, de ott, ahol nincs tojás. Majd ráburítom a már felfutott élesztőt, és összedagasztom. Ha túl híg, mehet rá még egy kis liszt, ha meg túl kemény, mehet rá még egy kis víz. Majd letakarva kelesztem egy órát.
Miután megkelt, én két részre szedtem a tésztát, mert nincs sok helyem, de akinek nagy asztala van, az nyújtsa csak ki az egészet. Majd lemérjük, hogy hol van a közepe, és az egyik felére kis halmokban rápakolgatjuk a tölteléket, majd a tészta másik oldalát ráhajtjuk. Utána elvágjuk négyzetekre, majd óvatosan lelapogatjuk a széleit, hogy ne folyjon ki sütés közben a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd megkenjük az egész tojással, és megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal. Közepes lángon 25-30 perc alatt kisütjük.
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|