Sonks lepnykk
Hozzvalk:
- 1-1,5 dl vz
- 30 gr leszt
- pici kristlycukor
- 500 gr liszt
- 200 gr margarin
- 2 tojs srgja
- s
Kenshez:
- 1 egsz tojs
- 150-200 gr reszelt sajt
- kmnymag, szezmmag, lenmag
Sonks tltelk:
-
200 gr sertssonka
-
100-200 gr reszelt sajt
-
kb egy kis doboz tejfl (annyi kell, hogy sszelljon kicsit a tltelk, de mg ne folyjon)
Sajtos tltelk:
-
2 rd tejsznes krmsajt, vagy igazbl mindegy milyen
Sonks tltelk elksztse
A sonkt aprra vgom, a sajtot lereszelem, majd egy tlba teszem ket, s annyi tejflt teszek hozz, amennyitl sszell, de mg nem folyik.
Tszta elksztse:
Az lesztt felfuttatjuk a mr kicsit meglangyostott vzben, rszrunk egy csipet kristlycukrot. Ha tl meleg nem fog felfutni, de ha tl hideg, akkor sem. Mindenkpp langyosnak kell lennie a vznek. Majd a lisztet egy tlba teszem, majd rteszem a felvgott margarint, s elmorzsolom. Utna beleteszem a kt tojs srgjt, majd megszom, de ott, ahol nincs tojs. Majd rburtom a mr felfutott lesztt, s sszedagasztom. Ha tl hg, mehet r mg egy kis liszt, ha meg tl kemny, mehet r mg egy kis vz. Majd letakarva kelesztem egy rt.
Miutn megkelt, n kt rszre szedtem a tsztt, mert nincs sok helyem, de akinek nagy asztala van, az nyjtsa csak ki az egszet. Majd lemrjk, hogy hol van a kzepe, s az egyik felre kis halmokban rpakolgatjuk a tltelket, majd a tszta msik oldalt rhajtjuk. Utna elvgjuk ngyzetekre, majd vatosan lelapogatjuk a szleit, hogy ne folyjon ki sts kzben a tltelk. Stpaprral blelt tepsibe tesszk ket, majd megkenjk az egsz tojssal, s megszrjuk reszelt sajttal vagy magokkal. Kzepes lngon 25-30 perc alatt kistjk.
Az eredeti receptet itt talltam.
|
|
|