Mandulás
Hozzávalók:
Tészta:
-
285 gr liszt
-
275 gr darált dió
-
250 gr szobahőmérsékletű, puha margarin
-
180 gr porcukor
-
30 gr holland kakaó
-
0,5 dl rum
Töltelék (lábosba):
-
3 egész tojás (de ha nagyobbak, elég 2 is)
-
230 gr porcukor
-
250 gr puha margarin
-
ízlés szerint mandula aroma (38ml)
Elkészítés
Tészta: Egy tálba teszem a tészta hozzávalóit, és alaposan összegyúrom. Eleinte úgy fog tűnni, hogy száraz, de a kezünk melege segíteni fog, sőt lehet ragad majd egy kicsit. Ha összegyúrtuk, jól kilisztezett helyen nyújtsuk ki. Ha nincs elég helyünk, inkább vegyük ketté a tésztát, és két részletben nyújtsuk ki, hogy szép vékony legyen. Ha nem lisztezünk alá eléggé, akkor nehéz lesz nyújtani, és ragadni fog. Nemcsak amin nyújtjuk, de a sodrófára is rá fog ragadni, tehát azt is lisztezzük mindig. Majd tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben lassú-közepes lángon 10-12 perc alatt kisütjük. Vigyázzunk, nehogy odaégessük, mert hamar megsül.
Krém: A tojásokat egészben beleütjük egy lábasba, majd habosra keverjük, ezután hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is összekeverjük. Eztuán feltesszük lassú tűzre főni, majd ha már jól felfőtt (közben folyamatosan kavargatjuk, különben a cukor miatt leég), eloltjuk, majd félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, botmixerrel hozzákeverjük apránként a puha, szobahőmérsékletű margarint is. Végül pedig hozzáadunk ízlés szerint mandula aromát. Kicsit betehetjük a hűtőbe, ha esetleg túl folyékonyra sikerült. Majd ezzel a krémmel összeragasztjuk a tallérokat. Majd, ha hideg van, lehet pár órát kint hagyni, de utána mindenképp hűtőben kell tárolni. Nekem 80 db lett, tehát összeragasztva 40, és 6,5cm átmérőjű pogácsaszaggatóval csináltam.
|
|
|