Sakktbla stemny
Hozzvalk:
Tszta:
-
1) 200 gr puha vaj
-
2) 200 gr porcukor
-
3) 1 csomag vanillincukor
-
4) csipet s
-
5) 4 egsz tojs (fehrjt nem kell kln felverni)
-
6) 200 gr liszt
-
7) negyed-fl csomag stpor /ezt belekeverem a lisztbe/
-
8) 3-4 evkanl kakapor
Krm:
-
Hzi lekvr (barack), NEM bolti, mert a bolti eltnik.
Csokimz (lbosba)
-
150 gr porcukor
-
3-4 evkanl kakapor
-
margarin (annyi, hogy sr legyen, mint a mz, kb 200gr)
Elkszts:
Tszta: Szmozs szerinti sorrendben kell sszekeverni, de mikor megvan 1-tl 4-ig, akkor a tojsokat egyesvel kell hozzadni s mindig jl elkeverni. Utna a stporos lisztet is hozztesszk, majd kett szedjk a masszt, s egyikbe belekeverjk a kakaport. Elvileg 2 pspkkenyr formba kne tenni, hogy ngyzet alak legyen, de nekem (mg) nincs, szval n 2 zgerinc formba tettem s kzepes lngon, (sttl fggen) 30-40 perc alatt kistttem ket.
Amikor kisltek, akkor rcsra tve hagyjuk ket teljesen kihlni. Majd mindkettt elvgjuk vszszintesen, megkenjk az egyik kakasat lekvrral, majd rtesznk egy fehret, megint megkenjk lekvrral, rtesznk egy kakasat, majd megint lekvr s vgl egy fehr tszta. gy a kt tsztbl egy lett, ami most elvileg ktszer olyan magas, mint eddig egy volt. Kicsit megnyomkodhatjuk, hogy jl sszerjen mindenhol, akr nehezket is lehet rtenni, n egy tepsit tettem r, szpen lenyomta kicsit. Ha kell, vrjunk vele, mg egy kicsit beszvdik a lekvr, hogy knnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
Majd valami les kssel elnegyedeljk hosszban. Teht eddig vzszintesen vgtuk, most hosszban kell, mint a mteres kalcsot, de gyelve arra, hogy azrt ne essen szt, mert vzszintesen mr be van tltve lekvrral. Nekem, mivel nem pspkkenyr formban stttem, csak harmadols lett a negyedelsbl, de semmi baj, finomnak finom volt. Teht a hosszban elvgott szeletek oldalt megkenjk lekvrral, hogy ott is ssze tudjon majd ragadni. Utna minden msodik hosszban elvgott szeletet kicserljk a mellette lvre, hogy kijjjn a sakktbla forma. Kicsit macersnak tnik, de csak szimpln tiszta lekvr lesz az ember, ahogy cserlgeti a szeleteket. Majd ha ksz a mesterm, akkor kicsit nyomkodjuk ssze, mert ha sok lekvrt tettnk bele (ahogy n is..) akkor csszkl kicsit a lelkem, de semmi gond, a lekvr ragad, s sszefogja szpen az egsz stit. A tetejt bevonjuk csokimzzal, s htbe tesszk, majd csak msnap szeleteljk fel. n nem brtam ki, pr ra mlva felszeleteltem, kicsit sztesett, de msnap mr szpen szeletelhet volt.
Csokimz: ezeket felfzm, majd amikor a tszta kihlt!!!!, (s a csokimz sem tzforr mr) Ez fontos, klnben nem lesz szp a mz, akkor vatosan rcsorgatom a mzat, majd kssel elkenem.
Az eredeti receptet itt talltam.
|
|
|