Sakktábla sütemény
Hozzávalók:
Tészta:
-
1) 200 gr puha vaj
-
2) 200 gr porcukor
-
3) 1 csomag vanillincukor
-
4) csipet só
-
5) 4 egész tojás (fehérjét nem kell külön felverni)
-
6) 200 gr liszt
-
7) negyed-fél csomag sütőpor /ezt belekeverem a lisztbe/
-
8) 3-4 evókanál kakaópor
Krém:
-
Házi lekvár (barack), NEM bolti, mert a bolti eltűnik.
Csokimáz (lábosba)
-
150 gr porcukor
-
3-4 evőkanál kakaópor
-
margarin (annyi, hogy sűrű legyen, mint a méz, kb 200gr)
Elkészítés:
Tészta: Számozás szerinti sorrendben kell összekeverni, de mikor megvan 1-től 4-ig, akkor a tojásokat egyesével kell hozzáadni és mindig jól elkeverni. Utána a sütőporos lisztet is hozzátesszük, majd ketté szedjük a masszát, és egyikbe belekeverjük a kakaóport. Elvileg 2 püspökkenyér formába kéne tenni, hogy négyzet alakú legyen, de nekem (még) nincs, szóval én 2 őzgerinc formába tettem és közepes lángon, (sütőtől függően) 30-40 perc alatt kisütöttem őket.
Amikor kisültek, akkor rácsra téve hagyjuk őket teljesen kihűlni. Majd mindkettőt elvágjuk víszszintesen, megkenjük az egyik kakaósat lekvárral, majd ráteszünk egy fehéret, megint megkenjük lekvárral, ráteszünk egy kakaósat, majd megint lekvár és végül egy fehér tészta. Így a két tésztából egy lett, ami most elvileg kétszer olyan magas, mint eddig egy volt. Kicsit megnyomkodhatjuk, hogy jól összeérjen mindenhol, akár nehezéket is lehet rátenni, én egy tepsit tettem rá, szépen lenyomta kicsit. Ha kell, várjunk vele, míg egy kicsit beszívódik a lekvár, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
Majd valami éles késsel elnegyedeljük hosszában. Tehát eddig vízszintesen vágtuk, most hosszában kell, mint a méteres kalácsot, de ügyelve arra, hogy azért ne essen szét, mert vízszintesen már be van töltve lekvárral. Nekem, mivel nem püspökkenyér formában sütöttem, csak harmadolás lett a negyedelésből, de semmi baj, finomnak finom volt. Tehát a hosszában elvágott szeletek oldalát megkenjük lekvárral, hogy ott is össze tudjon majd ragadni. Utána minden második hosszában elvágott szeletet kicseréljük a mellette lévőre, hogy kijöjjön a sakktábla forma. Kicsit macerásnak tűnik, de csak szimplán tiszta lekvár lesz az ember, ahogy cserélgeti a szeleteket. Majd ha kész a mestermű, akkor kicsit nyomkodjuk össze, mert ha sok lekvárt tettünk bele (ahogy én is..) akkor csúszkál kicsit a lelkem, de semmi gond, a lekvár ragad, és összefogja szépen az egész sütit. A tetejét bevonjuk csokimázzal, és hűtőbe tesszük, majd csak másnap szeleteljük fel. Én nem bírtam ki, pár óra múlva felszeleteltem, kicsit szétesett, de másnap már szépen szeletelhető volt.
Csokimáz: ezeket felfőzöm, majd amikor a tészta kihűlt!!!!, (és a csokimáz sem tűzforró már) Ez fontos, különben nem lesz szép a máz, akkor óvatosan rácsorgatom a mázat, majd késsel elkenem.
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|