Leveles-kelt tészta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
-
120 gr tejföl
-
200 ml víz
-
500 gr liszt
-
1 csipet kristálycukor
-
0,5-2 teáskanál só
-
30 gr igazi élesztő, vagy 7 gr instant élesztő
Kenéshez:
-
250 gr lágy vaj (érdemes télen radiátorra tenni, vagy előző este kivenni a hűtőből, hogy könnyen lehessen kenni)
Pizzás töltelék:
-
6 szem közepes paradicsom
-
1 kisebb fej hagyma
-
2 gerezd kisebb fokhagyma
-
só, bazsalikom
Pizzás töltelék elkészítése
A paradicsomokat megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymákat megpucoljuk és durván felkockázzuk. A hagymát egy picike olajon megfuttatjuk, majd rátesszük a paradicsomokat, a fokhagymákat és a fűszereket. Levet fog ereszteni a paradicsom, amit közepes lángon igyekezzünk elpárologtatni, aztán amikor már mindenhol paradicsombuborékokből jövő pacák vannak a tűzhelyen, akkor eloltjuk, majd vagy összenyomkodjuk villával, vagy botmixerrel összepürésítjük. Kész is.
Sajtos töltelék:
-
kevés tejföl
-
200 gr reszelt sajt
Sajtos töltelék elkészítése
Amikor kinyújtjuk a tésztát, akkor megkenjük a tejföllel, majd rászórjuk a sajtot, és ezután tekerjük fel a tésztát.
Teteje:
-
pici reszelt sajt, köménymag, lenmag, ki amit szeret
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a már kicsit meglangyosított vízben, rászórunk egy csipet kristálycukrot. Ha túl meleg nem fog felfutni, de ha túl hideg, akkor sem. Mindenképp langyosnak kell lennie a víznek. Majd a többi hozzávalót egy nagy tálba tesszük, és a végén ráburítjuk a már felfutott (ilyen habos borzadálynak kell kinéznie) élesztős trutyit is. Jó alaposan összegyúrjuk, amikor pedig már összeállt, akkor megcsapkodjuk. Ez úgy néz ki, hogy vállmagasságból bele"ejtjük" a tésztát. Magyarul izomból (tényleg jó erősen) bele**uk a tésztát a tálba. Jó párszor, hogy lágy legyen. Majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Majd kinyújtjuk, és a puha vaj felével megkenjük. Ezután behatjuk a két oldalát, majd a két másik oldalát is, majd egymásra hajtjuk. Ezután letakarva, meleg helyen 20-25 percig pihentetjük. Majd megint kinyújtjuk, megkenjük a maradék puha vajjal, és újra ugyanúgy meghajtogatjuk, ahogy ezelőtt, majd megint meleg helyen pihentetjük kb 20 percig.
Majd kinyújtjuk, és kettévágjuk a kisebbik oldalán, hogy majd kétféle tölteléket tegyünk bele. Az első képen csak kinyújtottam a tésztát, megkentem a pizzakrémmel, és kb 4x15cm-es csíkokat vágtam, majd kétszer megcsavartam őket. A tészta másik felére meg tejfölt kentem, rátettem sonka- és hagymaszeleteket és meghintettem reszelt sajttal, és utána kb 10x10cm-es négyzetekre vágtam, amiket feltekertem. Tetejükre mindkettőnek egy egész tojást kentem, arra meg lenmagot szórtam.
A második képen egyik felét megkentem a pizzás krémmel, másikat meg a tejföllel, és rászórtam a sajtot. Feltekertem őket, majd egy jó éles késsel lehetőleg vékony szeleteket vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A pizzakrémes tetejére sajtot, a sajtosra meg köménymagot/szezámmagot/lenmagot/reszelt sajtot szórtam. Előmelegített sütőben kb 10-25 perc alatt megsül. Lehet egyébként édes krémet is tenni bele. Majd ha kipróbálom, és nem felejtem el, akkor befotózom.
Az eredeti receptet itt találtam.