Leveles-kelt tszta
Hozzvalk:
- 1 evkanl olaj
-
120 gr tejfl
-
200 ml vz
-
500 gr liszt
-
1 csipet kristlycukor
-
0,5-2 teskanl s
-
30 gr igazi leszt, vagy 7 gr instant leszt
Kenshez:
-
250 gr lgy vaj (rdemes tlen raditorra tenni, vagy elz este kivenni a htbl, hogy knnyen lehessen kenni)
Pizzs tltelk:
-
6 szem kzepes paradicsom
-
1 kisebb fej hagyma
-
2 gerezd kisebb fokhagyma
-
s, bazsalikom
Pizzs tltelk elksztse
A paradicsomokat megmossuk, majd felkockzzuk. A hagymkat megpucoljuk s durvn felkockzzuk. A hagymt egy picike olajon megfuttatjuk, majd rtesszk a paradicsomokat, a fokhagymkat s a fszereket. Levet fog ereszteni a paradicsom, amit kzepes lngon igyekezznk elprologtatni, aztn amikor mr mindenhol paradicsombuborkokbl jv pack vannak a tzhelyen, akkor eloltjuk, majd vagy sszenyomkodjuk villval, vagy botmixerrel sszeprstjk. Ksz is.
Sajtos tltelk:
-
kevs tejfl
-
200 gr reszelt sajt
Sajtos tltelk elksztse
Amikor kinyjtjuk a tsztt, akkor megkenjk a tejfllel, majd rszrjuk a sajtot, s ezutn tekerjk fel a tsztt.
Teteje:
-
pici reszelt sajt, kmnymag, lenmag, ki amit szeret
Elkszts:
Az lesztt felfuttatjuk a mr kicsit meglangyostott vzben, rszrunk egy csipet kristlycukrot. Ha tl meleg nem fog felfutni, de ha tl hideg, akkor sem. Mindenkpp langyosnak kell lennie a vznek. Majd a tbbi hozzvalt egy nagy tlba tesszk, s a vgn rburtjuk a mr felfutott (ilyen habos borzadlynak kell kinznie) leszts trutyit is. J alaposan sszegyrjuk, amikor pedig mr sszellt, akkor megcsapkodjuk. Ez gy nz ki, hogy vllmagassgbl bele"ejtjk" a tsztt. Magyarul izombl (tnyleg j ersen) bele**uk a tsztt a tlba. J prszor, hogy lgy legyen. Majd meleg helyen dupljra kelesztjk. Majd kinyjtjuk, s a puha vaj felvel megkenjk. Ezutn behatjuk a kt oldalt, majd a kt msik oldalt is, majd egymsra hajtjuk. Ezutn letakarva, meleg helyen 20-25 percig pihentetjk. Majd megint kinyjtjuk, megkenjk a maradk puha vajjal, s jra ugyangy meghajtogatjuk, ahogy ezeltt, majd megint meleg helyen pihentetjk kb 20 percig.
Majd kinyjtjuk, s kettvgjuk a kisebbik oldaln, hogy majd ktfle tltelket tegynk bele. Az els kpen csak kinyjtottam a tsztt, megkentem a pizzakrmmel, s kb 4x15cm-es cskokat vgtam, majd ktszer megcsavartam ket. A tszta msik felre meg tejflt kentem, rtettem sonka- s hagymaszeleteket s meghintettem reszelt sajttal, s utna kb 10x10cm-es ngyzetekre vgtam, amiket feltekertem. Tetejkre mindkettnek egy egsz tojst kentem, arra meg lenmagot szrtam.
A msodik kpen egyik felt megkentem a pizzs krmmel, msikat meg a tejfllel, s rszrtam a sajtot. Feltekertem ket, majd egy j les kssel lehetleg vkony szeleteket vgtam, s stpaprral blelt tepsibe tettem. A pizzakrmes tetejre sajtot, a sajtosra meg kmnymagot/szezmmagot/lenmagot/reszelt sajtot szrtam. Elmelegtett stben kb 10-25 perc alatt megsl. Lehet egybknt des krmet is tenni bele. Majd ha kiprblom, s nem felejtem el, akkor befotzom.
Az eredeti receptet itt talltam.