Csörögefánk
Hozzávalók:
Tészta:
-
3 evőkanál porcukor
-
1 egész tojás
-
2 evőkanál rum
-
2 evőkanál szódavíz
-
1 evőkanál tejföl
-
késhegynyi só
-
250 gr liszt
-
50 gr vaj
Sütéshez:
-
zsír (olaj, bár én már évek óta nem használok)
Elkészítés
Egy kisebb tálkába tesszük a cukrot, tojást, rumot, tejfölt, sót és a szódavizet. Alaposan elkeverjük. Egy nagyobb edényben összemorzsoljuk a lisztet a vajjal. Ehhez hozzáöntjük a kis tálkában lévő folyékony trutyit, majd könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Fél-egy órát letakarva pihenni hagyjuk.
Derelyemetszővel hosszúkás, kb 2 cm széles, 10-12 cm hosszú csíkokat vágunk, majd hosszában pont középre is vágunk egy lukat mindegyikbe. Az egyik felüknél fogva - másikat hagyhatjuk a deszkán, legalább nem szakad majd el - és amennyiszer belefér, hurkoljuk át a lukon a szélét. Így lesz ilyen ropogós-csavaros a tészta. Forró, bő olajban sütjük ki. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|