Stolverk szelet citromosan
Hozzávalók:
Tészta:
-
500 gr liszt
-
200 gr cukor
-
100 gr margarin
-
40 gr kakaópor
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
2 egész tojás
-
pici tej
Töltelék:
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
2 citrom reszelt héja és leve
-
2-4 evőkanál liszt
-
2-4 evőkanál porcukor
-
250 gr margarin
-
8-9 dl tej (Tudom, hogy a csomagolás hátulja összesen 12 dl-t ír, de itt nekünk 9 dl folyadékból (tej + citromlé) kell pudingot gyártani.)
Teteje:
Elkészítés
A tésztához szükséges alapanyagokat összegyúrjuk, s közben óvatosan adagoljuk hozzá a tejet. Négy cipóra osztjuk, egyenként vékonyra kinyújtva, kizsírozott, kilisztezett tepsi hátán, 4-5-ös fokozaton, kb 10-15 perc alatt megsütjük őket. A krémhez a margarint felteszem a tűzhely valami biztonságos, de meleg pontjára, hogy olvadjon egy picit (ha elfelejtettem reggel kivenni a hűtőből).
Krém: A porcukrot egy tálba öntöm, és ráreszelem a citromok héját. Majd egy lábasban összekeverem a lisztet a pudingporokkal. Egy mércébe beleöntöm a két citrom levét, majd felöntöm tejjel, hogy 9 dl legyen. Egy-két decit ráöntök a lisztes pudingos porra, majd csomómentesre keverem. Igen, a puding először ragad, de aztán megadja magát. Majd apránként hozzáöntöm a tejes-citromleves trutyit (mert naná, hogy benne kell hagyni a citrom rostjait), alágyújtok és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm. Félreteszem hűlni. Ezalatt kikeverem a már kicsit lágyabb margarint a porcukorral és reszelt citromhéjjal, és ha a pudingos massza tényleg kihűlt (közben érdemes kevergetni), akkor a kettőt összekeverem.
A krémet 4 felé osztjuk, minden lapot megkenünk vele, a tetejét is. Tetejét étcsokis rudakkal- úgy néznek ki, mintha csokihangyák lennének, hmm.. nem jut eszembe a neve- vagy reszelt csokival, végülis bármivel lehet díszíteni :) Egy napot minimum állnia kell, mert még betonkemény. Ne próbáljuk meg felvágni, mert eltörhetjük, akkor meg megnő az agybaj kockázata a konyha körül. Az meg senkinek sem jó :)
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|