Kuglf borhabbal
Tszta: 12 db muffinhoz plusz egy kb 12 cm tmrj mini kuglf formhoz
-
250gr kristlycukor
-
1 csomag vanillincukor
-
5 tojssrgja
-
150 gr puha margarin (ne mikrzzuk)
-
125-140 ml tej
-
250 gr liszt
-
fl csomag stpor
-
2-3 evkanl kaka
-
5 tojs felvert habja
Borsod:
-
1 dl fehrbor (n most szrazat hasznltam)
-
1 citrom reszelt hja
-
1 citrom leve
-
2 tojssrgja
-
100 gr kristlycukor
-
1-2 evkanl liszt
-
fl csomag stpor
-
2 tojsfehrje felvert habja
Elkszts
Tszta: Egy tlban kikeverem a tojssrgkat a cukorral, vanillincukorral, majd ha ez mr szp sima, akkor a puha margarint is beleteszem, majd belntm a tejet is, s ezzel is jl elkeverem. Majd belehintem a liszt s stpor keverket. Ilyen pont krmes masszt kell kapjak, szval ami se nem hg, de mg nem szilrd.
Kt tlba osztom a masszt, egyikbe beleteszem a kakat, s alaposan elkeverem. A felvert habot kettosztom, s vatosan a masszkhoz keverem.
Aztn ha muffinformjt akarok, akkor kapszlikkal kirakott muffinstbe teszek egy teskanl kakasat, majd egy teskanl fehret, mg el nem fogy a tszta. Vigyzzunk, maximum 3/4-ig tltsk, mert ez hatalmasra meg tud nni.Majd 4-es fokozaton aranybarnra stm. NEM NYITOGATOM A ST AJTAJT!!!!!! Amikor ksz, eloltom a stt, de egy percre mg bent hagyom, s csak utna szedem ki.
Majd ha kuglf formjt szeretnk, akkor a kuglf formt alaposan kikenem margarinnal s ki is lisztezem. Itt is ugyanaz az elmlet: egy rteg kakas, egy rteg fehr massza, mg el nem fogy. Ezt kicsit lassabban kell stni, mint a muffinokat, mert klnben nyers marad a kzepe. Ahogy az enym... :(
Borsod: egy kisebb lbasban felforraljuk a bort a citromhjjal. Kzben egy msik tlkban kikeverjk a a tojssrgkat a cukorral, liszttel s vzzel. Majd ezt hozzntjk a forr borhoz s srre fzzk. A fehrjket felverjk, majd sszekeverjk a kt masszt. Elvileg a habra kell nteni a masszt, n fordtva csinltam, de gy is finom lett.
|
|
|