Kuglóf borhabbal
Tészta: 12 db muffinhoz plusz egy kb 12 cm átmérőjű mini kuglóf formához
-
250gr kristálycukor
-
1 csomag vanillincukor
-
5 tojássárgája
-
150 gr puha margarin (ne mikrózzuk)
-
125-140 ml tej
-
250 gr liszt
-
fél csomag sütőpor
-
2-3 evőkanál kakaó
-
5 tojás felvert habja
Borsodó:
-
1 dl fehérbor (én most szárazat használtam)
-
1 citrom reszelt héja
-
1 citrom leve
-
2 tojássárgája
-
100 gr kristálycukor
-
1-2 evőkanál liszt
-
fél csomag sütőpor
-
2 tojásfehérje felvert habja
Elkészítés
Tészta: Egy tálban kikeverem a tojássárgákat a cukorral, vanillincukorral, majd ha ez már szép sima, akkor a puha margarint is beleteszem, majd belöntöm a tejet is, és ezzel is jól elkeverem. Majd belehintem a liszt és sütőpor keveréket. Ilyen pont krémes masszát kell kapjak, szóval ami se nem híg, de még nem szilárd.
Két tálba osztom a masszát, egyikbe beleteszem a kakaót, és alaposan elkeverem. A felvert habot kettéosztom, és óvatosan a masszákhoz keverem.
Aztán ha muffinformájút akarok, akkor kapszlikkal kirakott muffinsütőbe teszek egy teáskanál kakaósat, majd egy teáskanál fehéret, míg el nem fogy a tészta. Vigyázzunk, maximum 3/4-éig töltsük, mert ez hatalmasra meg tud nőni.Majd 4-es fokozaton aranybarnára sütöm. NEM NYITOGATOM A SŐTŐ AJTAJÁT!!!!!! Amikor kész, eloltom a sütőt, de egy percre még bent hagyom, s csak utána szedem ki.
Majd ha kuglóf formájút szeretnék, akkor a kuglóf formát alaposan kikenem margarinnal és ki is lisztezem. Itt is ugyanaz az elmélet: egy réteg kakaós, egy réteg fehér massza, míg el nem fogy. Ezt kicsit lassabban kell sütni, mint a muffinokat, mert különben nyers marad a közepe. Ahogy az enyém... :(
Borsodó: egy kisebb lábasban felforraljuk a bort a citromhéjjal. Közben egy másik tálkában kikeverjük a a tojássárgákat a cukorral, liszttel és vízzel. Majd ezt hozzáöntjük a forró borhoz és sűrűre főzzük. A fehérjéket felverjük, majd összekeverjük a két masszát. Elvileg a habra kell önteni a masszát, én fordítva csináltam, de így is finom lett.
|
|
|