KAlbásszal töltött sült karaj
Hozzávalók
-
750 gr disznókaraj (egész)
-
250-400 gr zsír
-
só, bors, pirospaprika
-
2 fej hagyma félkarikákra vágva
-
3-4 gerezd fokhagyma felszeletelve
-
125 gr Csabai Páros Kalbász, csípős (1 szál)
Elkészítés
A kalbászt meleg vízben megmossuk, hogy könnyebben lejöjjön a héja, meghámozzuk. Kicsit macerás, ha nem enged rá elég meleg vizet az ember. Legyünk türelemmel..
A húst alaposan megmossuk, majd valami hegyes 1-2cm átmérőjű hosszúkással kifúrjuk. Nekem nem volt semmi ilyesmim itthon, de a következőképp találtam föl magam: jó szorosan összekötöztem celluxszal 5-8 hurkapálcikát. Figyeljünk arra, hogy a hegyes felük addig legyen beragasztózva, ameddig csak lehet, különben szét fogja feszíteni a hús, és akkor leáll a konyhai 4-es metró fúrása.. No szóval, egyik kezünkkel tenyereljünk rá óvatosan a húsra, hogy a másikkal egyenletesen tudjuk fúrni, ne siessük el. Ha látjuk a hurkapálcák végét, valószínüleg sikerült átfúrnunk húsunkat. Ilyenkor van a baj, mert kicsi a luk és nagy a kalbász - hacsak nem használtunk több hurkapálcát (nekem nem volt több). Semmi gond, hagyjuk a hurkapálcáinkat a húsban, és fogjuk meg a két végüket, és így tekergessük körbe rajt a húst. Még mindig kicsi a luk, esélyünk sincs átgyömöszölni rajt a kalbászt, de legalább most már egyenletesebb a luk oldala. Na, itt kell belemászni kézzel és az ujjaink segítségével feszegetni benne a lukat. Gusztaaa...
Na, ha kész a luk, óvatosan beleoktojáljuk a kalbász(oka)t. :D Majd egy jénait kikenünk disznózsírral, beletesszük a kalbásszal töltött húst, kézzel beledörzsöljük a sót, borsot, pirospaprikát, megfordítjuk, ott is befűszerezzük. Majd rátesszük a húsra a hagymaszeleteket, és a fokhagymákat is. A jénai négy sarkába teszünk még egy-egy diónyi zsírt is. Majd letakarjuk egy alufóliával, és előmelegített sütőben lassabb lángon két óra alatt puhára sütjük. 3/4 óránként vegyük ki, fordítsuk meg a húst a jénaiban és a sütőben is, és locsolgassuk. De mindig letakarva főjön, különben kiszárad, vagy megkeményedik a hús külseje.