KAlbsszal tlttt slt karaj
Hozzvalk
-
750 gr disznkaraj (egsz)
-
250-400 gr zsr
-
s, bors, pirospaprika
-
2 fej hagyma flkarikkra vgva
-
3-4 gerezd fokhagyma felszeletelve
-
125 gr Csabai Pros Kalbsz, csps (1 szl)
Elkszts
A kalbszt meleg vzben megmossuk, hogy knnyebben lejjjn a hja, meghmozzuk. Kicsit macers, ha nem enged r elg meleg vizet az ember. Legynk trelemmel..
A hst alaposan megmossuk, majd valami hegyes 1-2cm tmrj hosszkssal kifrjuk. Nekem nem volt semmi ilyesmim itthon, de a kvetkezkpp talltam fl magam: j szorosan sszektztem celluxszal 5-8 hurkaplcikt. Figyeljnk arra, hogy a hegyes felk addig legyen beragasztzva, ameddig csak lehet, klnben szt fogja feszteni a hs, s akkor lell a konyhai 4-es metr frsa.. No szval, egyik keznkkel tenyereljnk r vatosan a hsra, hogy a msikkal egyenletesen tudjuk frni, ne siessk el. Ha ltjuk a hurkaplck vgt, valsznleg sikerlt tfrnunk hsunkat. Ilyenkor van a baj, mert kicsi a luk s nagy a kalbsz - hacsak nem hasznltunk tbb hurkaplct (nekem nem volt tbb). Semmi gond, hagyjuk a hurkaplcinkat a hsban, s fogjuk meg a kt vgket, s gy tekergessk krbe rajt a hst. Mg mindig kicsi a luk, eslynk sincs tgymszlni rajt a kalbszt, de legalbb most mr egyenletesebb a luk oldala. Na, itt kell belemszni kzzel s az ujjaink segtsgvel feszegetni benne a lukat. Gusztaaa...
Na, ha ksz a luk, vatosan beleoktojljuk a kalbsz(oka)t. :D Majd egy jnait kikennk disznzsrral, beletesszk a kalbsszal tlttt hst, kzzel beledrzsljk a st, borsot, pirospaprikt, megfordtjuk, ott is befszerezzk. Majd rtesszk a hsra a hagymaszeleteket, s a fokhagymkat is. A jnai ngy sarkba tesznk mg egy-egy dinyi zsrt is. Majd letakarjuk egy aluflival, s elmelegtett stben lassabb lngon kt ra alatt puhra stjk. 3/4 rnknt vegyk ki, fordtsuk meg a hst a jnaiban s a stben is, s locsolgassuk. De mindig letakarva fjn, klnben kiszrad, vagy megkemnyedik a hs klseje.