Mzes citromos krmes
Hozzvalk egy gztepsinyi adaghoz:
Tessk szrl szra betartani a receptet, klnben el fogjuk tolni. Itt szmt, hogy mit hogy ht ki az ember, s mikor mit kavar mivel ssze!!
Tszta (lbosba):
-
1 ek kakapor
-
2 ek mz
-
2 egsz tojs
-
200 gr porcukor
-
50 gr margarin
-
1 kk szdabikarbna
-
400 gr liszt
S:
-
200 gr babapiskta
-
2 dl tej
-
1 csomag vanillincukor
Tltelk:
-
2 csomag vanlis pudingpor
-
2 ek liszt
-
8-9 dl tej
-
fl citrom leve, hja (lnyeg, hogy a tej s a narancs/citroml sszesen legyen 1 liter)
-
1,5 narancs leve (trutyival egytt)
-
250 gr margarin
-
120 gr porcukor
Teteje: (lbosba)
-
2 tbla BOCI tcsoki s 2 ek olaj: gz fltt megolvasztani a felkozkzott csokit, s az olajat. VAGY: vegtlba belekockzni, mikrban melegteni s 15 msodpercentnk kivenni s megkeverni, mg meg nem olvad teljesen s a vgn hozzadni az olajat s jl elkeverni.
VAGY: Csokimz (lbosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakapor
-
margarin (annyi, hogy sr legyen, mint a mz
Elkszts
A tszthoz szksges alapanyagot - a liszt s a szdabikarbna kivtelvel - gz fltt 5 percig keverjk. rdemes kvetni a sorrendet, s amit pp belentnk, azt rgtn el is keverni. Utna sszedolgozzuk a folykony masszt a liszttel, szdabikarbnval. gy tnik majd, hogy nem akar sszellni. De ssze fog. Csak legynk trelemmel, s csak gyrjuk. Majd hengert sodrunk belle s elharmadoljuk. Majd egyenknt j vkonyra kinyjtva, stpaprral fedett tepsi htn max 5 perc alatt elmelegtett stben megstjk.
VIGYZZZZ!!!!!!!! NAGYON HAMAR MEGSL. ELG NEKI ELS KRBEN 7 PERC, AZ UTNA LVKNEK MEG MAX 5 PERC!!! (n ngyes fokozaton stttem.) Ne csinljunk semmi mst, mg a lapokat stjk, klnben oda fogjuk getni. Egy lap akkor j, ha barnul a szle. Amikor kivesszk, s lecssztatjuk vatosan a tepsi htrl, akkor figyeljnk, hogy mire tesszk ki, s mennyire lg esetleg le/ki a vge, mert akkor felveszi a formjt. rtem ezalatt, hogyha lelg a szle a kislt tsztnak, akkor lekonyul, vagy ha fejtetn nzzk, akkor felpndrdik a tszta szle, s nehezebb lesz egymsra tenni a rtegeket majd, mert pupulyks lesz a tszta. Lehet ilyenkor nehezket (tepsi) rakni r (stpaprt rakjunk a tepsi meg a tszta kz), hogy lenyomja a tsztt, s akkor nem lesz ilyen hullmos.
A tltelkhez egy lbosba pici tejet ntnk, s belekeverjk a pudingporokat s a lisztet, majd aprnknt hozzadjuk a citrom- s narancslevet majd a tbbi tejet is s csommentesre keverjk. Majd algyjtunk, s felforraljuk (folyamatosan keverjk). Mikor besrsdik, eloltjuk alatta a gzt, s hideg helyen folyamatos kevergets mellett kihtjk. Na ez aztn nagy lmny.. Mindenesetre most egyik keznkkel kavargassuk hideg helyen a pudingot, msik keznkkel meg meleg helyen keverjk ki egy msik tlba a margarint a porcukorral (ne mikrzzuk a margarint, hanem csak lgy legyen, klnben nem sikerl a krm). Ha nem sikerlt osztdnunk, akkor mint valami ididta rohanglunk a laks klnbz pontjain s mindig kevergetnk valamit. De ez teljesen normlis. :) Majd ha a puding kihlt (ha netn lekstnk egy keversrl, s a beton hozz kpest folykony lva, akkor mg mindig van lehetsgnk frfi csaldtagunk segtsgt krni, hogy ugyanm' laztsa fel ezt a "teljesen normlis, hogy gy nz ki s ne kss bele" krmet) akkor sszentjk a margarinos porcukros jelenettel. Na ekkor azrt mr normlis krm llagnak kell lenni.
Rtegezs: tszta --> krm egyharmada --> vanillincukros tejbe mrtott babapiskta --> krm egyharmada --> tszta --> krm egyharmada -->tszta -->ha mr hideg a tszta, akkor jhet a csokimz
Htben, legalbb 2-3 rig pihentetjk, csak azutn forr vzbe mrtott kssel szeleteljk fel. Kszts utn mg kkemny, teht ne is prbljuk felvgni, klnben eltrhet. n levgtam a szlt, mert mr nagyon kvncsi voltam, de ha nem lenne iszonyat les s vkony l ksem, akkor tuti eltrtem volna, mert ilyenkor mg betonkemny. Amikor mr sszepuhult, akkor ha bolti csokimzt hasznltunk, rdemes a forr vzbe mrtott kssel elszr csak a csokimzba belevgni lassan s vatosan, nehogy eltrjn, s csak utna a tsztt alatta. Nekem eltartott gy vagy fl rig, mire felvgtam, de nem repedt be sehol sem a csokimz.
Az eredeti receptet itt talltam.