Mézes citromos krémes
Hozzávalók egy gáztepsinyi adaghoz:
Tessék szóról szóra betartani a receptet, különben el fogjuk tolni. Itt számít, hogy mit hogy hűt ki az ember, és mikor mit kavar mivel össze!!
Tészta (lábosba):
-
1 ek kakaópor
-
2 ek méz
-
2 egész tojás
-
200 gr porcukor
-
50 gr margarin
-
1 kk szódabikarbóna
-
400 gr liszt
ÉS:
-
200 gr babapiskóta
-
2 dl tej
-
1 csomag vanillincukor
Töltelék:
-
2 csomag vaníliás pudingpor
-
2 ek liszt
-
8-9 dl tej
-
fél citrom leve, héja (lényeg, hogy a tej és a narancs/citromlé összesen legyen 1 liter)
-
1,5 narancs leve (trutyival együtt)
-
250 gr margarin
-
120 gr porcukor
Teteje: (lábosba)
-
2 tábla BOCI étcsoki és 2 ek olaj: gőz fölött megolvasztani a felkozkázott csokit, és az olajat. VAGY: üvegtálba belekockázni, mikróban melegíteni és 15 másodpercenténk kivenni és megkeverni, míg meg nem olvad teljesen és a végén hozzáadni az olajat és jól elkeverni.
VAGY: Csokimáz (lábosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakaópor
-
margarin (annyi, hogy sűrű legyen, mint a méz
Elkészítés
A tésztához szükséges alapanyagot - a liszt és a szódabikarbóna kivételével - gőz fölött 5 percig keverjük. Érdemes követni a sorrendet, és amit épp beleöntünk, azt rögtön el is keverni. Utána összedolgozzuk a folyékony masszát a liszttel, szódabikarbónával. Úgy tűnik majd, hogy nem akar összeállni. De össze fog. Csak legyünk türelemmel, és csak gyúrjuk. Majd hengert sodrunk belőle és elharmadoljuk. Majd egyenként jó vékonyra kinyújtva, sütőpapírral fedett tepsi hátán max 5 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük.
VIGYÁÁÁZZZZ!!!!!!!! NAGYON HAMAR MEGSÜL. ELÉG NEKI ELSŐ KÖRBEN 7 PERC, AZ UTÁNA LÉVŐKNEK MEG MAX 5 PERC!!! (Én négyes fokozaton sütöttem.) Ne csináljunk semmi mást, míg a lapokat sütjük, különben oda fogjuk égetni. Egy lap akkor jó, ha barnul a széle. Amikor kivesszük, és lecsúsztatjuk óvatosan a tepsi hátáról, akkor figyeljünk, hogy mire tesszük ki, és mennyire lóg esetleg le/ki a vége, mert akkor felveszi a formáját. Értem ezalatt, hogyha lelóg a széle a kisült tésztának, akkor lekonyul, vagy ha fejtetőn nézzük, akkor felpöndörödik a tészta széle, és nehezebb lesz egymásra tenni a rétegeket majd, mert pupulykás lesz a tészta. Lehet ilyenkor nehezéket (tepsi) rakni rá (sütőpapírt rakjunk a tepsi meg a tészta közé), hogy lenyomja a tésztát, és akkor nem lesz ilyen hullámos.
A töltelékhez egy lábosba pici tejet öntünk, és belekeverjük a pudingporokat és a lisztet, majd apránként hozzáadjuk a citrom- és narancslevet majd a többi tejet is és csomómentesre keverjük. Majd alágyújtunk, és felforraljuk (folyamatosan keverjük). Mikor besűrűsödik, eloltjuk alatta a gázt, és hideg helyen folyamatos kevergetés mellett kihűtjük. Na ez aztán nagy élmény.. Mindenesetre most egyik kezünkkel kavargassuk hideg helyen a pudingot, másik kezünkkel meg meleg helyen keverjük ki egy másik tálba a margarint a porcukorral (ne mikrózzuk a margarint, hanem csak lágy legyen, különben nem sikerül a krém). Ha nem sikerült osztódnunk, akkor mint valami ididóta rohangálunk a lakás különböző pontjain és mindig kevergetünk valamit. De ez teljesen normális. :) Majd ha a puding kihűlt (ha netán lekéstünk egy keverésről, és a beton hozzá képest folyékony láva, akkor még mindig van lehetőségünk férfi családtagunk segítségét kérni, hogy ugyanmá' lazítsa fel ezt a "teljesen normális, hogy így néz ki és ne köss bele" krémet) akkor összeöntjük a margarinos porcukros jelenettel. Na ekkor azért már normális krém állagának kell lenni.
Rétegezés: tészta --> krém egyharmada --> vanillincukros tejbe mártott babapiskóta --> krém egyharmada --> tészta --> krém egyharmada -->tészta -->ha már hideg a tészta, akkor jöhet a csokimáz
Hűtőben, legalább 2-3 óráig pihentetjük, csak azután forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. Készítés után még kőkemény, tehát ne is próbáljuk felvágni, különben eltörhet. Én levágtam a szélét, mert már nagyon kíváncsi voltam, de ha nem lenne iszonyat éles és vékony élű késem, akkor tuti eltörtem volna, mert ilyenkor még betonkemény. Amikor már összepuhult, akkor ha bolti csokimázt használtunk, érdemes a forró vízbe mártott késsel először csak a csokimázba belevágni lassan és óvatosan, nehogy eltörjön, és csak utána a tésztát alatta. Nekem eltartott így vagy fél óráig, mire felvágtam, de nem repedt be sehol sem a csokimáz.
Az eredeti receptet itt találtam.