Srkifli (sima/pizzs)
Hozzvalk:
-
500 gr liszt
-
2 dl tej
-
fl csomag leszt
-
pici s
-
1 egsz tojs
-
2 kzepes szem ftt, sszetrt krumpli
Tltelk:
-
olvasztott margarin
-
pizzakrm (n globus pizzs melegszendvicskrmet hasznltam, miutn a Zuram hinyolta az zfokozkat, meg a sznezkeket s az egyb adalkanyagok ltal elrt fals zt az n hzi pizzaszszombl)
Kenshez:
-
egy tojs srgja (n most nem vacakoltam, megkentem egy egsz tojssal, nem is lett szp aranysrga)
Elkszts
A tejet egy csszben megmelegtem, majd belemorzsolom az lesztt s teszek bele egy csipet kristlycukrot. Amg felfut az leszt, addig meghmozom, kockra vgom s megfzm a krumplit, majd villval sszetrm. Aztn egybentm az sszes hozzvalt egy tlba. Termszetesen a felfuttatott lesztt is belentm. Aztn nekillom alaposan sszegyrni kzzel a tsztt. Ha nem ll ssze, aprnknt tejet lehet hozzadni. Aztn meghintem egy kis liszttel a tetejt s letakarom egy konyharuhval, s meleg helyre teszem. Nekem pp ment a stm, szval a gztszhelyre tettem s 20 perc alatt ktszeresre kelt a drga. Ha nem tudjuk meleg helyre tenni, akkor kelhet 1-1,5 rt is akr, ez normlis.
Ha megkelt, akkor elvgom ngybe a tsztt, s hagyom a ngy kis cipt kelni mg 10-15 percet. Aztn kinyjtom az elst kr alakra, j vkonyra, s 8 fel osztom, mintha pizzt szeletelnk fel. Az gy kapott 8 kis cikket vagy simn csak olvasztott margarinnal, vagy pizzakrmmel, vagy brmivel, amivel szeretnnk, megkenjk. Majd a nagyobbik vgtl a kisebbik fel nekilljuk feltekerni. Majd ezt paprral kiblelt tepsibe tesszk, s megkenjk tojssrgjval a tetejt. Keleszthetjk mg egy picit, ha nem kell sietnnk. Nekem nem volt idm, gy is gynyr lett, s finom is :) Ha pizzakrmmel tltttk be, s folyik ki minden lehet rsen a krm, ne essnk ktsgbe, mert amikor megsl a tszta, szinte alig marad benne, szval ne sproljunk vele, mgha kifolyik, akkor se. s az sem baj, ha a tojs amivel megkenjk pizzs lesz. Nem fog ltszani, csak annyi, mintha kifolyt volna a tltelk. Ez ezzel jr.
n olyan 4-5-s fokozaton stttem gzos stben maximum olyan 20-30 percig.
|
|
|