Sörkifli (sima/pizzás)
Hozzávalók:
-
500 gr liszt
-
2 dl tej
-
fél csomag élesztő
-
pici só
-
1 egész tojás
-
2 közepes szem főtt, összetört krumpli
Töltelék:
-
olvasztott margarin
-
pizzakrém (én globus pizzás melegszendvicskrémet használtam, miután a Zuram hiányolta az ízfokozókat, meg a színezékeket és az egyéb adalékanyagok által elért fals ízt az én házi pizzaszószomból)
Kenéshez:
-
egy tojás sárgája (én most nem vacakoltam, megkentem egy egész tojással, nem is lett szép aranysárga)
Elkészítés
A tejet egy csészében megmelegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és teszek bele egy csipet kristálycukrot. Amíg felfut az élesztő, addig meghámozom, kockára vágom és megfőzöm a krumplit, majd villával összetöröm. Aztán egybeöntöm az összes hozzávalót egy tálba. Természetesen a felfuttatott élesztőt is beleöntöm. Aztán nekiállom alaposan összegyúrni kézzel a tésztát. Ha nem áll össze, apránként tejet lehet hozzáadni. Aztán meghintem egy kis liszttel a tetejét és letakarom egy konyharuhával, és meleg helyre teszem. Nekem épp ment a sütőm, szóval a gáztűszhelyre tettem és 20 perc alatt kétszeresére kelt a drága. Ha nem tudjuk meleg helyre tenni, akkor kelhet 1-1,5 órát is akár, ez normális.
Ha megkelt, akkor elvágom négybe a tésztát, és hagyom a négy kis cipót kelni még 10-15 percet. Aztán kinyújtom az elsőt kör alakúra, jó vékonyra, és 8 felé osztom, mintha pizzát szeletelnék fel. Az így kapott 8 kis cikket vagy simán csak olvasztott margarinnal, vagy pizzakrémmel, vagy bármivel, amivel szeretnénk, megkenjük. Majd a nagyobbik végétől a kisebbik felé nekiálljuk feltekerni. Majd ezt papírral kibélelt tepsibe tesszük, és megkenjük tojássárgájával a tetejét. Keleszthetjük még egy picit, ha nem kell sietnünk. Nekem nem volt időm, így is gyönyörű lett, és finom is :) Ha pizzakrémmel töltöttük be, és folyik ki minden lehető résen a krém, ne essünk kétségbe, mert amikor megsül a tészta, szinte alig marad benne, szóval ne spóroljunk vele, mégha kifolyik, akkor se. És az sem baj, ha a tojás amivel megkenjük pizzás lesz. Nem fog látszani, csak annyi, mintha kifolyt volna a töltelék. Ez ezzel jár.
Én olyan 4-5-ös fokozaton sütöttem gázos sütőben maximum olyan 20-30 percig.
|
|
|