Anya-féle fehér kenyér
Hozzávalók:
-
500 gr fehér liszt
-
3 dl víz
-
2 kiskanál só
-
1 dl tej
-
fél élesztő
-
egy burításnyi olaj
Elkészítés
Tejben felfuttatom az élesztőt, pici kristálycukrot szórok rá, hogy tutira menjek. Ez kb 10-15 perc. Legalábbis a por élesztővel. A simával hamarabb megvan. Aztán egy nagy tálba beleburítok mindent. Persze előtte kimérem a hozzávalókat :D Na, előveszem a kis robotttttgépemet, és összekutyulom az egészet vele. Na, és akkor kapok egy eléggé bizarr, ragadós, nyúlékony masszát, de azért ha lehet, legyen valami formája. Szóval se folyékony, se szilárd. Olyan legyen, amit lehet dagasztani. Aztán liszttel megszórom a tetejét, és beviszem a hálóba a tésztát. (Tálastul) ÉS kb egy óra alatt kétszeresére, ha nem épp háromszorosára kelesztem. Utána egy margarinnal kikent, kilisztezett jénaiba teszem/öntöm az egész tésztát, és másfél óra alatt, legalacsonyabb fokozaton kisütöm a sütőben. Ennyi. Én nem szórakázok sós vízzel megkenni a tetejét, csinálja az, akinek van hozzá kedve. Nekem most speciel, ahogy a képen is látszik nem volt :D
Ja, és még valami. Ne ess kétségbe, a tetején az a fehér akármi az nem penész, hanem odasült fehér liszt. És azért ilyen lapsi a kenyerem, mert nem magas falú jénaiban sütöttem ki. Szóval ha van otthon magas falú, akkor abban lesz szép. De van, aki kapcsos tortaformában süti ki, és az is gyönyörűen feljön szép magasra.
|
|
|