Rácsos almás pite
Hozzávalók:
Tészta:
-
100 gr vaj
-
25 gr cukor (kikeverem)
-
1.25 dl tej
-
csipetnyi só
-
250 gr liszt
-
fél csomag sütőpor
Töltelék:
-
5 db közepes alma
-
fél citrom leve, reszelt héja
-
60 gr cukor
-
50 gr dió
-
picike őrölt fahéj
Kenéshez:
-
baracklekvár
-
1 tojás sárgája
Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, majd bevágjuk az egészet a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez meg kell hámoznunk az almákat, le kell reszelnünk őket, majd jó alaposan, kézzel ki kell facsarni a levüket. (miután már lereszeltük őket). Majd hozzáadjuk a ledarált diót (ha nincs darálónk, nem kell pánikba esni, csak hívjuk segítségül jól kidolgozott karizmainkat, majd egy tál és valami masszív eszköz -nekem speciel egy húsklopfoló oldala volt- segítségével összetörjük, amilyen apróra csak tudjuk. Segíthet, ha a középiskolai gyűlölt matematika órákra gondolunk közben.) Az összemorzsolt diót a kifacsart lereszelt almához adjuk, megcukrozzuk, majd beletesszük azt, ami kimaradt.
A tésztát ezután kivesszük a hűtőből, majd kinyújtjuk. A már kinyújtott tésztát a sodrófa segítségével feltekerjük, majd egész egyszerűen a már kimargarinozott, kilisztezett formára tesszük, s levágjuk a szélét, ami lelóg. Ebből a maradék tésztából újabb kis cipót gyúrunk, majd apró kis cafatkákra szedjük, melyeket tenyérrel kisodrunk ilyen kis gilisztákra, ez lesz a rács.
A sorrend a következő:
-
Van ugye a formánk :)
-
aztán jön a tészta
-
majd a baracklekvár
-
majd a töltelék
-
aztán a rács
-
végül pedig a tojás sárgája.
Olyan négyes-ötös fokozaton sütöttem 25 percig. Amikor kihűlt, akkor porcukorral hintettem meg.
|
|
|