Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
Tészta:
-
500 gr liszt
-
250 gr margarin
-
2 tojás sárgája
-
fél élesztő, pici tej
-
150 gr porcukor
Töltelék:
-
200 gr darált mák
-
2-3 evőkanál (ízlés szerint, én nem szeretem nagyon édesen) porcukor
-
1 csomag vanillincukor
-
egy citrom lereszelt héja (vigyázzunk, hogy csak a sárga része kerüljön bele, a fehér már ne, mert a fehér kesernyés ízt ad neki /mindennél igaz ez amibe citromhéj kell/)
-
Kicsi meleg tej (apránként, nahogy eláztassuk)
Elkészítés
Kis pohárban egy kis meleg tejbe teszek egy kis kristálycukort, majd belemorzsolom az élesztőt. Megvárom míg felfut, majd egy tálban a többi hozzávalóhoz öntöm és alaposan elkeverem. Nem kell megijedni, össze fog állni, csak gyúrni kell :) Ha mégis valami nem jó, akkor lisztet neki ha nagyon lágy, ellenkező esetben meg ésszel!!! tejet lehet hozzáönteni. De nem lesz rá szükség szerintem. Aztán ezt bevágjuk a hűtőbe míg elkészítjük a tölteléket.
Egy tálba beletesszük a mákot, majd adunk hozzá annyi porcukrot, amennyit jónak érzünk, majd hozzáadjuk a vanillincukrot, elkeverjük alaposan, majd ráreszeljük a citromhéjat is, utoljára pedig öntünk rá egy kis tejet. Tényleg keveset, nem lesz egy deci szerintem amennyi kell bele, tényleg nagyon óvatosan öntsük rá a tejet, és mindig kavarjuk el, hogy milyen lesz az állaga. Igazából amikor befeketedik, és hadd ne mondjam, hogy milyen állaga lesz, akkor a jó :) Kiskanállal jól felvehetőnek és kenhetőnek kell lennie.
Majd elővesszük a hűtőből a tésztát, és egy nagy téglalapra nyújtjuk ki, amit kisebb téglalapokra vágunk szét (kb 5x10cm). Ezeknek a rövid oldalára tesszük a tölteléket, majd elkenjük a hosszú oldal fele olyan háromnegyedéig, majd ahol a töltelék kezdődik, onnan kezdjük el felcsavarni, és közben lapogatjuk a végét, hogy ne folyjon ki a töltelék. Aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és kelesztjuk egy picit. Majd megkenjük tojássárgájával a tetejét, és közepes lángon aranysárgára sütjük. Mikor kész, akkor bele lehet forgatni vanillincukros porcukorba, de nekem az már túl édes lett volna. Nekem jó volt úgy ahogy kisült.
Már egy hete hogy ezt eszegetem desszertnek, és még mindig puha, semmi baja, csak lefedve kell tárolni. Ebből a mennyiségből olyan 30 db lesz. De én miniket gyártottam. A képen egy kávéscsésze aljára pakoltam fel a kifliket. Szokás ezt diós töltelékkel is csinálni, de én most kifejezetten mákosat akartam enni.
|
|
|