Mzes-krmes
Hozzvalk fl gztepsinyi adaghoz:
Tessk szrl szra betartani a receptet, klnben el fogjuk tolni. Itt szmt, hogy mit hogy ht ki az ember, s mikor mit kavar mivel ssze!!
Tszta (tlba):
-
1 egsz tojs villval felverve
-
150 gr porcukor
-
3 evkanl olvasztott zsr (n nem prbltam margarinnal, kvettem az eredeti receptet)
-
4 evkanl olvasztott mz
-
4 evkanl tej
-
450 gr liszt
-
1 kshegynyi szdabikarbna
Tltelk-1:
-
fl l tej
-
1 csomag vanlis pudingpor
-
100 gr grz (bzadara)
-
250 gr margrain
-
250 gr porcukor
-
2 csomag vaniliscukor
-
1 tojs srgja
Tltelk-2:
-
otthoni eltett baracklekvr. Bolti eltnik, azt ne tegynk bele.
Csokimz (lbosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakapor
-
margarin (annyi, hogy sr legyen, mint a mz, kb 200gr)
-
vagy egy BOCI tcsoki (vegtlba belekockzni, mikrban melegteni s 15 msodpercentnk kiveni s megkeverni, mg meg nem olvad teljesen)
Megjegyzs: n most gy csinltam, s nehz vgni a csoki miatt. Ha sajt csokimzzal csinltam volna, akkor nem trne olyan knnyen szerintem. Legkzelebb nem bolti csokival csinlom a tetejt, hanem sajt csokimzzal.
Elkszts
A tszthoz szksges alapanyagot - a liszt s a szdabikarbna kivtelvel - egy tlban kikeverjk, hogy ne legyen gbs. rdemes kvetni a sorrendet, s amit pp belentnk, azt rgtn el is keverni. Utna sszedolgozzuk a liszttel, szdabikarbnval. gy tnik majd, hogy nem akar sszellni. De ssze fog. Csak legynk trelemmel, s csak gyrjuk. Majd hengert sodrunk belle s felnegyedeljk. Majd egyenknt vkonyra kinyjtva, kizsrozott, kilisztezett tepsi htn megstjk.
VIGYZZZZ!!!!!!!! NAGYON HAMAR MEGSL. ELG NEKI ELS KRBEN 8 PERC, AZ UTNA LVKNEK MEG MAX 6 PERC!!! (n ngyes fokozaton stttem.) Ne csinljunk semmi mst, mg a lapokat stjk, klnben oda fogjuk getni. Egy lap akkor j, ha barnul a szle. Amikor kivesszk, s lecssztatjuk vatosan a tepsi htrl, akkor figyeljnk, hogy mire tesszk ki, s mennyire lg esetleg le a vge, mert akkor felveszi a formjt. rtem ezalatt, hogyha lelg a szle a kislt tsztnak, akkor lekonyul, vagy ha fejtetn nzzk, akkor felpndrdik a tszta szle, s nehezebb lesz egymsra tenni a rtegeket majd, mert pupulyks lesz a tszta.
A tltelkhez egy lbosba pici tejet ntnk, s belekeverjk a grzt, majd aprnknt hozzadjuk a tbbi tejet s csommentesre keverjk. Majd algyjtunk, s felforraljuk (folyamatosan keverjk), mintha pudingot csinlnnk. A grz is besrsdik, ezt meg is kell vrni. Aztn kevergets mellett ki kell hteni. Na ez aztn nagy lmny.. Mindenesetre most egyik keznkkel kavargassuk hideg helyen a tejes grzt, msik keznkkel meg meleg helyen keverjk ki egy msik tlba a tojssrgjt a porcukorral meg a vanillincukorral meg a margarinnal (ne mikrzzuk, hanem csak lgy legyen a margarin, klnben nem sikerl a krm). Ha nem sikerlt osztdnunk, akkor mint valami ididta rohanglunk a laks klnbz pontjain s mindig kevergetnk valamit. De ez teljesen normlis. :) Majd ha a tejes grzes massza kihlt (ha netn lekstnk egy keversrl, s a beton hozzkpest folykony lva, akkor mg mindig van lehetsgnk frfi csaldtagunk segtsgt krni, hogy ugyanm' laztsa fel ezt a "teljesen normlis, hogy gy nz ki s ne kss bele" krmet) akkor sszentjk a margarinos porcukros jelenettel. Na ekkor azrt mr normlis krm llagnak kell lenni. Nem jghidegen kell sszekeverni, hanem akkor, amikor a grzes cucc ilyen langyos. Ami mg hatssal lehet a margarinra, hogy kicsit felpuhtsa, de semmikpp se vltoztassa azt folykonny.
Rtegezs: tszta --> krm egyik fele --> tszta --> baracklekvr --> tszta --> krm msik fele -->tszta -->ha mr hideg a tszta, akkor jhet a csokimz
Htben, legalbb 1-2 napig pihentetjk, csak azutn szeleteljk fel. Kkemny, teht ne is prbljuk felvgni, klnben eltrhet. n levgtam a szlt, mert mr nagyon kvncsi voltam, de ha nem lenne iszonyat les s vkony l ksem, akkor tuti eltrtem volna, mert ilyenkor mg betonkemny. Kzeli fnykp napokon bell vrhat.
Az eredeti receptet itt talltam.
|
|
|