Mézes-krémes
Hozzávalók fél gáztepsinyi adaghoz:
Tessék szóról szóra betartani a receptet, különben el fogjuk tolni. Itt számít, hogy mit hogy hűt ki az ember, és mikor mit kavar mivel össze!!
Tészta (tálba):
-
1 egész tojás villával felverve
-
150 gr porcukor
-
3 evőkanál olvasztott zsír (én nem próbáltam margarinnal, követtem az eredeti receptet)
-
4 evőkanál olvasztott méz
-
4 evőkanál tej
-
450 gr liszt
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék-1:
-
fél l tej
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
100 gr gríz (búzadara)
-
250 gr margrain
-
250 gr porcukor
-
2 csomag vaniliáscukor
-
1 tojás sárgája
Töltelék-2:
-
otthoni eltett baracklekvár. Bolti eltűnik, azt ne tegyünk bele.
Csokimáz (lábosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakaópor
-
margarin (annyi, hogy sűrű legyen, mint a méz, kb 200gr)
-
vagy egy BOCI étcsoki (üvegtálba belekockázni, mikróban melegíteni és 15 másodpercenténk kiveni és megkeverni, míg meg nem olvad teljesen)
Megjegyzés: én most így csináltam, és nehéz vágni a csoki miatt. Ha saját csokimázzal csináltam volna, akkor nem törne olyan könnyen szerintem. Legközelebb nem bolti csokival csinálom a tetejét, hanem saját csokimázzal.
Elkészítés
A tésztához szükséges alapanyagot - a liszt és a szódabikarbóna kivételével - egy tálban kikeverjük, hogy ne legyen göbös. Érdemes követni a sorrendet, és amit épp beleöntünk, azt rögtön el is keverni. Utána összedolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával. Úgy tűnik majd, hogy nem akar összeállni. De össze fog. Csak legyünk türelemmel, és csak gyúrjuk. Majd hengert sodrunk belőle és felnegyedeljük. Majd egyenként vékonyra kinyújtva, kizsírozott, kilisztezett tepsi hátán megsütjük.
VIGYÁÁÁZZZZ!!!!!!!! NAGYON HAMAR MEGSÜL. ELÉG NEKI ELSŐ KÖRBEN 8 PERC, AZ UTÁNA LÉVŐKNEK MEG MAX 6 PERC!!! (Én négyes fokozaton sütöttem.) Ne csináljunk semmi mást, míg a lapokat sütjük, különben oda fogjuk égetni. Egy lap akkor jó, ha barnul a széle. Amikor kivesszük, és lecsúsztatjuk óvatosan a tepsi hátáról, akkor figyeljünk, hogy mire tesszük ki, és mennyire lóg esetleg le a vége, mert akkor felveszi a formáját. Értem ezalatt, hogyha lelóg a széle a kisült tésztának, akkor lekonyul, vagy ha fejtetőn nézzük, akkor felpöndörödik a tészta széle, és nehezebb lesz egymásra tenni a rétegeket majd, mert pupulykás lesz a tészta.
A töltelékhez egy lábosba pici tejet öntünk, és belekeverjük a grízt, majd apránként hozzáadjuk a többi tejet és csomómentesre keverjük. Majd alágyújtunk, és felforraljuk (folyamatosan keverjük), mintha pudingot csinálnánk. A gríz is besűrűsödik, ezt meg is kell várni. Aztán kevergetés mellett ki kell hűteni. Na ez aztán nagy élmény.. Mindenesetre most egyik kezünkkel kavargassuk hideg helyen a tejes grízt, másik kezünkkel meg meleg helyen keverjük ki egy másik tálba a tojássárgáját a porcukorral meg a vanillincukorral meg a margarinnal (ne mikrózzuk, hanem csak lágy legyen a margarin, különben nem sikerül a krém). Ha nem sikerült osztódnunk, akkor mint valami ididóta rohangálunk a lakás különböző pontjain és mindig kevergetünk valamit. De ez teljesen normális. :) Majd ha a tejes grízes massza kihűlt (ha netán lekéstünk egy keverésről, és a beton hozzáképest folyékony láva, akkor még mindig van lehetőségünk férfi családtagunk segítségét kérni, hogy ugyanmá' lazítsa fel ezt a "teljesen normális, hogy így néz ki és ne köss bele" krémet) akkor összeöntjük a margarinos porcukros jelenettel. Na ekkor azért már normális krém állagának kell lenni. Nem jéghidegen kell összekeverni, hanem akkor, amikor a grízes cucc ilyen langyos. Ami még hatással lehet a margarinra, hogy kicsit felpuhítsa, de semmiképp se változtassa azt folyékonnyá.
Rétegezés: tészta --> krém egyik fele --> tészta --> baracklekvár --> tészta --> krém másik fele -->tészta -->ha már hideg a tészta, akkor jöhet a csokimáz
Hűtőben, legalább 1-2 napig pihentetjük, csak azután szeleteljük fel. Kőkemény, tehát ne is próbáljuk felvágni, különben eltörhet. Én levágtam a szélét, mert már nagyon kíváncsi voltam, de ha nem lenne iszonyat éles és vékony élű késem, akkor tuti eltörtem volna, mert ilyenkor még betonkemény. Közeli fénykép napokon belül várható.
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|