Méteres kalács
Hozzávalók:
Tészta:
-
1) 6 tojássárgája
-
2) 300 gr porcukor
-
3) 1,5 dl étolaj
-
4) 1,5 dl langyos víz
-
5) 6 tojás kemény habja
-
6) 390 gr liszt
-
7) 10 gr sütőpor /ezt belekeverem a lisztbe/
-
8) két evőkanál kakaó
Krém:
-
1 csomag rózsaszín pudingpor (puncs, eper, bármi)
-
2 evőkanál liszt
-
4 dl tej
-
250 gr vaj vagy margarin
-
200 gr porcukor
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
2 evőkanál liszt
-
4 dl tej
-
250 gr vaj vagy margarin
-
200 gr porcukor
Csokimáz (lábosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakaópor
-
margarin (annyi, hogy sűrű legyen, mint a méz, kb 200gr)
Tészta: számozás szerinti sorrendben kell összedolgozni, de mikor megvan 1-től 4-ig, akkor kétfelé veszem a masszát és belekeverem a két kanál kakaót az egyik felébe. Ezután az 5-öst és a 6-ost felváltva kell óvatosan belekavargatni úgy, hogy először mindig egy kis habot teszek, arra rászórok egy kis lisztet és óvatosan elkeverem. Amikor egynemű lett, akkor megint egy kis hab, rá egy kis liszt és ezt addig folytatom, amíg van hab és liszt is. 2 őzgerinc formában lassú tűzön kisütöm.
Krém: előszőr összekeverem a lisztet a pudingporral, lassacskán feleresztem a tejjel és sűrűre főzöm. Félreteszem hűlni. Ezalatt kikeverem a margarint a porcukorral, és ha a pudingos massza tényleg kihűlt (közben érdemes kevergetni), akkor a kettőt összekeverem. Majd ezt megismételem a másik színű pudinggal is.
A tésztákat hosszában / tehát nem lapjában!!!!!/három felé vágom, és a középső rudakat átcserélem. Az egyik oldalt a sárga, másikat a rózsaszín krémmel kenem meg, és összeteszem őket. Jó ferdén kell elkezdeni szeletelni, akkor lesz mutatós, de meg kell várni, míg egy kicsit összeáll az egész. Ez pár óra. A tetejét be lehet vonni csokimázzal, úgy még mutatósabb. Hűtőben tároljuk. Nekem elég volt több, mint egy hétig, és nem száradt ki, pedig nem fedtem le semmivel sem.
Csokimáz: ezeket felfőzöm, majd amikor a tészta kihűlt!!!!, (és a csokimáz sem tűzforró már) Ez fontos, különben nem lesz szép a máz, akkor óvatosan rácsorgatom a mázat, majd késsel elkenem. Ahol a krémek találkoznak, és nincs tészta, ott óvatosan kell kenni, nehogy összemaszatoljuk a krémet a mázzal.