Meggyes rácsos
Hozzávalók: Tészta:
- 400 gr liszt
- 1 csomag sütőpor
- 250 gr hideg margarin
- 120 gr kristálycukor
- 1 csomag vanillincukor
- 1 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1-2 evőkanál kefir/tejföl
- csipet só
Krém:
- 1 kg meggy
- 3 dl meggylé
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- kb 8 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- zsemlemorzsa a töltelék alá
Teteje:
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk egy tálban, (nem kell kikeverni semmit sem) majd bevágjuk az egészet a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelékhez a pudingport, porcukrot és a fahéjat elkeverjük egy lábasban (amibe bele fog férfi a meggy is később), majd hozzáadunk 4-5 evőkanál meggylevet, és csomómentesre keverjük. Majd apránként felengedjük a maradék meggylével, majd alágyújtunk, és nagy lángon addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, míg be nem sűrül. Utána kitesszük az ablakba (télen), vagy mosogatóba vizet eresztünk (nyáron), és abban hűtjük, hogy hamar kihűljön. Ha kihűlt, belefogatjuk a meggyet is.
A tésztát ezután kivesszük a hűtőből, kettészedjük úgy, hogy az egyik kisebb legyen, mint a másik. Az nagyobbikat kinyújtjuk, ez lesz az alja. A már kinyújtott tésztát sodrófa segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt, és zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. Erre ráhalmozzuk egyenletesen a tölteléket. A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, majd derelyemetszővel vékony csíkokat vágunk, ez lesz a rács. Ezeket a csíkokat óvatosan a töltelékre tesszük, majd megkenjük tojásfehérjével. Előmelegített sütőben közepes lángon kb fél óra alatt kisütjük. Miután kihűlt, tetejét porcukorral meghintjük.
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|