Kakaós csiga
Hozzávalók:
Tészta:
-
600 gr liszt
-
30 gr élesztő
-
2 tojás sárgája
-
2 ek. olaj
-
egy csipet só
-
4 tojás sárgája
-
egy csipet só
-
4 ek. kristálycukor (tésztába)
-
1-2 dl tej (élesztőhöz)
-
1 kk. kristálycukor (élesztőhöz)
Töltelék:
-
50 gr vaj
-
50 gr margarin
-
5 ek. kakaópor
-
5 ek. porcukor
Kenéshez a végén:
Kicsi tej+ vaníliás cukor.
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatom egy bögrében a cukros langyos tejjel. Majd egy tálba beleszitálom a lisztet, hozzáteszem az élesztőt, tojássárgákat, sót, cukrot, olajat. (ki is keverhetjük a tojássárgákat a cukorral) Ha kell, apránként öntögetek hozzá még langyos tejet. Kemény kelt tésztát kell kapjak. Meleg helyen, duplájára kelesztem.
Majd nagyon vékony téglalapot nyújtok. Ne tessék megijedni, iszonyat nehét lesz kinyújtani. Akinek nem megfelelő a fizikuma, neki se álljon!! Nekem az egész testsúlyomra szükségem volt, hogy egyáltalán össze tudjam dolgozni a tésztát.
Majd meglocsolom a felolvasztott vaj és margarin keverék felével, meghintem porcukros kakaóval, és feltekerem. Itt is maszatos lesz az asztal :D Majd éles késsel felszeletelem. Kicsit rézsutosan, hogy nagyobbak legyenek. De a sütőben úgyis nagyobbak lesznek. Így kapom meg a csiga-bigákat. Ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd meglocsolom a margarinos vaj keverékének másik felével. Hideg sütőben kezdem el sütni, szóval nem kell előmelegíteni a sütőt, mert így is kel még egy picit a tészta. Lassú tűzön sütöm. Mikor már majdnem kész, vaníliás tejjel megkenem a tetejüket, és így sütöm készre.
Kicsit macerás, kivenni-megkenni-visszatenni, de ha betartjuk a receptet, a kis csigák másfél hét után is omlósak maradnak. Ezt onnan tudom, hogy csak én eszem itthon édeset, és emiatt ez az adag ennyi ideig elállt. Szüleimnél ez az adag max kétnapig tartana ki.
|
|
|