Ischler
Hozzávalók (ez szimpla massza, így nekem 14 db lett, duplából érdemes):
Tészta:
-
50 gr cukor
-
150 gr vaj/margarin
-
1 citrom leve
-
1 citrom reszelt héja
-
1 kanál rum (ízlés szerint)
-
100 gr durvára tört dió
-
200 gr liszt
Töltelék:
-
Házi lekvár. Nem bolti, mert az eltűnik.
Csokimáz (lábosba)
-
150 gr porcukor
-
3 ek. kakaópor
-
margarin (annyi, hogy sűrű legyen, mint a méz, kb 200 gr)
Elkészítés
Egy tálban kikeverem a cukrot a vajjal/margarinnal, majd hozzáadom a citromlevet, reszeljt héját, ezzel is alaposan kikeverem, majd jöhet a dió, ezzel is összekeverem, majd a liszt és a rum. Fél órára hűtőbe tesszük. Különben szétszakad, amikor kinyújtanánk...
Nos, amikor a tészta már jó, akkor elkezdjük kinyújtani, folyamatosan alálisztezünk, hogy ne szakadjon annyira a tészta. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb. Aztán ha van akkor valami kerek szúróformával kinyomjuk, nekem nincs, szóval maradt a kólás pohár. Ez is jó volt, csak nem lett olyan szép a széle a sütiknek. De talán ez legyen a legnagyobb baj. :)
Aztán 3-4 es fokozaton (gáz sütőnél) max 10 percig sütjük (sütőpapírral kibélelt tepsiben). Aztán jöhet a következő tepsi. Nekem ilyen kicsik vannak, szóval egy tepsibe 9-10 db fért. De hamar megvolt.
Ha kihűlt egy picit, akkor már be lehet tölteni lekvárral. Majd ha teljesen kihűlt, akkor a máz hozzávalóit gázon megmelegítjük, folyamatosan kavargatjuk, majd evőkanál segítségével a süti tetejére csurgatjuk, ha kell kicsit széjjelkenjük rajt a mázt.
UI.: én kókuszreszelékkel díszítettem a tetejüket. Rögtön, miután rátettem a mázat. Mert elég sűrű lett, így hamar megszáradt és nem merült el benne a kókuszreszelék.
|
|
|