Fonott kalács
Hozzávalók:
-
270 ml tej
-
11 gr élesztő
-
pici kristálycukor (ezek egy kis bögrébe mennek külön)
-
100 gr kristálycukor
-
15 gr vanilincukor
-
60 gr margarin
-
2 tojás sárgája (tálban kikeverem)
-
100 gr rétesliszt
-
560 gr sima liszt
-
pici só
-
15 gr olaj
-
1 egész tojás felverve a kenéshez
Elkészítés
Felfuttatom a langyos kristálycurkos tejben az élesztőt. Egy nagy tálban kikeverem a kristálycukrot, a vanilincukrot, a margarint és a 2 tojás sárgáját. Majd hozzáöntöm a liszteket átszitálva, a sót, olajat, végül a felfutott élesztőt. Majd jó alaposan összedolgozom, és kelesztem meleg helyen egy órát. Utána hat felé szelem a tésztát, és hat kis vékony hengert sodrok. Majd hármat összefonok, és a másik maradék hátmat is összefonom. Így lett két fonatom. Aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem az egyik fonatot, majd rátszem a másik fonatomat. Tehát egyik rajt van a másikon. Így kelesztem még fél órát.
Zanyám kérdésére itt is válaszolván a tepsim: 20x30 centis, és a fala nincs egészen 4 cm. Azért teszem ekkorába, hogy felfelé jöjjön a tészta, ne pedig oldalra. Így lesz magas, nem pedig lapsi és széles.
Majd megkenem egy felvert tojással, és 10 percig nagy lángon sütöm, majd fél óráig kis lángon. Vigyázzunk, nehogy megégessük!!
Az eredeti receptet itt találtam.
|
|
|