Palóc leves
Hozzávalók
-
300-400 gr krumpli
-
350 gr zöldbab
-
400-500 gr disznó (apróra vágva)
-
2 fej vöröshagyma
-
rengeteg fokhagyma :)
-
1 db paradicsom, 1 db paprika
-
édes pirospaprika, erős pirospaprika, só, bors, babérlevél (a zöldbabhoz)
-
rántáshoz: olaj, liszt, pirospaprika
-
tálaláshoz: tejföl
Elkészítés:
Pörköltet csinálok: egy kisebb lábasba olajat teszek, majd erre az apróra vágott vöröshagymákat, majd megsózom, és takarék lángon megdinsztelem, ha kell teszek hozzá egy kis vizet. Majd az apróra vágott húst is rárakom, majd fehérre sütöm. Aztán mehet bele a rengeteg átzúzott (fokhagymaprésen, ha nincs, ott a deszka meg a kés) fokhagyma, pirospaprikák, bors, végül a paradicsom meg a paprika apróra vágva.
Ezt jól összekeverjük, aláöntünk egy kis vizet, hogy épp ellepje, és puhára pároljuk 40-? perc alatt. Kinek milyen tűzhelye van. Enyimnek kellett vagy egy másfél óra, hogy puha legyen.
Aztán mikor már félig puha a hús, akkor felrakjuk főni a meghámozott, megmosott, felkockázott krumplit és zöldbabot sós vízbe, majd hozzáteszünk 4-5 db babérlevelet, és puhára főzzük. Annyi vizet tegyünk hozzá, hogy 3-4 ujjnyival ellepje, mert el is fogja főni, meg annyira sok lé nem kell hozzá, mert a pörköltnek is lesz leve, és az jobb, mert az tele lesz fűszerrel. Ha úgy járunk, ahogy én, hogy a zöldbab puha meg a krumpli is, de a hús még nem akar az istennek se megfőni, akkor egyszerűen húzzuk le a lángról a krumplis-zöldbabos bödönt, és fedjük le, majd várjuk meg míg megpuhul a hús a másik lábosban.
Amikor minden puha, akkor vegyük le a lángról a húst, tegyük a helyére a zölbabosat, majd burítsuk bele a pörköltet. Kóstolgassuk, nehogy sótlan legyen, mert még ennyi fűszerrel is az lehet. Aztán akkor egy csészébe tegyünk 1-2 fakanál lisztet, pici pirospaprikát, és annyi olajat, hogy csurgatni lehessen. Ez a rántás leegyszerűsített változata ugye. Mert elvileg hideg ételbe meleg rántást kell, melegbe meg hideget. És elvileg mindkét esetben tűzön kéne összekutyulni, de nekem ehhez nincs türelmem, meg nem akarok annyit mosogatni lábosokat. Én csak így szimplán csinálom, és sose lesz göbös semmi kaja, mert a rántás híg lesz, de elég sok ahhoz, hogy kicsit besűrítse az ételt.
Aztán hagyom felforrni, megkóstolom, aztán ha mindent rendben találok, akkor eloltom. A fotóról természetesen lemaradt a tejföl. De örüljünk annak, hogy eszembe jutott egyáltalán befotózni.
|
|
|