Palc leves
Hozzvalk
-
300-400 gr krumpli
-
350 gr zldbab
-
400-500 gr diszn (aprra vgva)
-
2 fej vrshagyma
-
rengeteg fokhagyma :)
-
1 db paradicsom, 1 db paprika
-
des pirospaprika, ers pirospaprika, s, bors, babrlevl (a zldbabhoz)
-
rntshoz: olaj, liszt, pirospaprika
-
tlalshoz: tejfl
Elkszts:
Prkltet csinlok: egy kisebb lbasba olajat teszek, majd erre az aprra vgott vrshagymkat, majd megszom, s takark lngon megdinsztelem, ha kell teszek hozz egy kis vizet. Majd az aprra vgott hst is rrakom, majd fehrre stm. Aztn mehet bele a rengeteg tzzott (fokhagymaprsen, ha nincs, ott a deszka meg a ks) fokhagyma, pirospaprikk, bors, vgl a paradicsom meg a paprika aprra vgva.
Ezt jl sszekeverjk, alntnk egy kis vizet, hogy pp ellepje, s puhra proljuk 40-? perc alatt. Kinek milyen tzhelye van. Enyimnek kellett vagy egy msfl ra, hogy puha legyen.
Aztn mikor mr flig puha a hs, akkor felrakjuk fni a meghmozott, megmosott, felkockzott krumplit s zldbabot ss vzbe, majd hozztesznk 4-5 db babrlevelet, s puhra fzzk. Annyi vizet tegynk hozz, hogy 3-4 ujjnyival ellepje, mert el is fogja fni, meg annyira sok l nem kell hozz, mert a prkltnek is lesz leve, s az jobb, mert az tele lesz fszerrel. Ha gy jrunk, ahogy n, hogy a zldbab puha meg a krumpli is, de a hs mg nem akar az istennek se megfni, akkor egyszeren hzzuk le a lngrl a krumplis-zldbabos bdnt, s fedjk le, majd vrjuk meg mg megpuhul a hs a msik lbosban.
Amikor minden puha, akkor vegyk le a lngrl a hst, tegyk a helyre a zlbabosat, majd burtsuk bele a prkltet. Kstolgassuk, nehogy stlan legyen, mert mg ennyi fszerrel is az lehet. Aztn akkor egy csszbe tegynk 1-2 fakanl lisztet, pici pirospaprikt, s annyi olajat, hogy csurgatni lehessen. Ez a rnts leegyszerstett vltozata ugye. Mert elvileg hideg telbe meleg rntst kell, melegbe meg hideget. s elvileg mindkt esetben tzn kne sszekutyulni, de nekem ehhez nincs trelmem, meg nem akarok annyit mosogatni lbosokat. n csak gy szimpln csinlom, s sose lesz gbs semmi kaja, mert a rnts hg lesz, de elg sok ahhoz, hogy kicsit besrtse az telt.
Aztn hagyom felforrni, megkstolom, aztn ha mindent rendben tallok, akkor eloltom. A fotrl termszetesen lemaradt a tejfl. De rljnk annak, hogy eszembe jutott egyltaln befotzni.
|
|
|