Töltött káposzta Nővérem után remélhetőleg szabadon ;) Itt-ott javítgattam az arányokon...
Hozzávalók
-
750 gr savanyított káposzta (egy közepes fej)
-
400 gr darált disznóhús
-
pár darab füstölt hús vagy csont
-
2 nagy fej hagyma
-
kb. 200 gr rizs
-
só, bors, pirospaprika, csombor
-
disznózsír
-
1 csokornyi kapor
Elkészítés
És most jön a Ctrl+C, Ctrl+V :)
A káposztát levelekre szedjük, a torzsáját kivágjuk, és ha túl nagyok lennének a levelek, félbevágjuk őket. Amelyikek nagyon szakadtak, plusz a torzsákat, kisebb darabokra felvágjuk, és félretesszük.
A töltelékhez zsírban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, sózzuk, majd pirospaprikát adunk hozzá, és beletesszük a rizst is, és kicsit megpirítjuk. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors). Belekeverjük a darált húst is, majd leszedjük a tűzről. Ezzel a töltelékkel aztán betöltjük a káposztaleveleket. (A levelekre egy kanállal rakunk a töltelékből, majd a kicsi oldalát felhajtjuk, utána pedig a hosszú oldalán feltekerjük, és a másik kicsi oldalát, ami marad a tetején, ujjal belenyomkodjuk.)
Az edény aljára elhelyezünk káposztaleveleket, csombort, kaprot, és a közepére teszünk egy darab füstölt húst. Aztán szépen körbe lerakjuk a betöltött káposztaleveleket. Minden réteg közé lehet rakni egy-egy darab füstölt húst is. A tetejére apróbbra darabolt káposztát rakunk, illetve kaprot, csombort. Aztán annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Fedőt teszünk rá, és nagy lángon addig főzzük, amíg el nem kezd forrni. Utána nagyon alacsony lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul minden. Tejföllel lehet tálalni."
NEKEM HOVA TŰNT A LEVE? Beitta a rizs? Amikor eloltottam, még úszott a lében. Aztán amikor meg megettük, akkor meg kb rakott káposzta volt.. De finom volt. Csak hova lett a LÉÉÉÉÉ??????
Az eredeti receptet a Nővérem oldalán találhatod meg.
|
|
|