Rizses hús 1
Hozzávalók:
-
pici olaj
-
1 fej vöröshagyma apróra vágva
-
1 db paprika apróra vágva
-
1 db paradicsom apróra vágva
-
1 csík füstölt főtt császárszalonna apróra vágva
-
100 gr (már pucolt/mirelit) zöldborsó
-
200-400 gr disznócomb
-
só, bors, csemege fűszerpaprika, csípős fűszerpaprika, majoranna, lestyán, petrezselyem
-
pici olaj, 1 nagyobb vizesporányi rizs, rizs fajtájától függően 2-3 pohár víz
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosba (azért nagyobb, mert majd össze kell burítani a pörköltet a rizzsel) olajon megpirítom kicsit a már megmosott rizst. Majd ha picit ragad, felöntöm 2-3 pohár vízzel, attól függ, milyen rizst használunk. Majd ráteszem a fedőt, nagyon alacsony lángon főzöm. Ha olyan tűzhelyünk van, ahol nem lehet elég alacsony lángra állítani a gázt, akkor ugye kifut. Ilyenkor néha bizony le kell venni a fedőt, és kavarni rajt párat, különben lehet vakarni a jó kis habos rizses maszatot a tűzhelyről.
Míg a rizs fő, addig összevagdalom a hagymát, szalonnát, paprikát, paradicsomot. Majd ezeket egy kisebb lábosba olajon megdinsztelem, majd felöntöm vízzel, és párolom egy picikét. Addig felkockázom a disznót, majd ráburítom a zöldséges cuccra. Átforgatom jó alaposan, hogy kifehéredjen a hús mindenhol, majd felöntöm vízzel, beleteszem a zöldborsót is, ráteszem a fűszereket, és pár órán át főzöm. Ha elfőné a levét, időnként aláöntök egy kis vizet. Igazából mennél tovább főzi az ember, annál finomabb, omlósabb lesz a hús, meg jól szétfőnek a zöldségek benne. Ilyen "platty"-nak kell lennie. Aztán ha puha, hagyni kell kicsit elfőni a levét (=levesszük a tetejét, és nagyobb lángra állítjuk a gázt alatta, hogy forrjon kicsit). Aztán összeöntöm a rizzsel, jól átforgatom, utánafűszerezek még, ha kell, és kész is.
|
|
|