Rizses hs 1
Hozzvalk:
-
pici olaj
-
1 fej vrshagyma aprra vgva
-
1 db paprika aprra vgva
-
1 db paradicsom aprra vgva
-
1 csk fstlt ftt csszrszalonna aprra vgva
-
100 gr (mr pucolt/mirelit) zldbors
-
200-400 gr diszncomb
-
s, bors, csemege fszerpaprika, csps fszerpaprika, majoranna, lestyn, petrezselyem
-
pici olaj, 1 nagyobb vizespornyi rizs, rizs fajtjtl fggen 2-3 pohr vz
Elkszts:
Egy nagyobb lbosba (azrt nagyobb, mert majd ssze kell burtani a prkltet a rizzsel) olajon megpirtom kicsit a mr megmosott rizst. Majd ha picit ragad, felntm 2-3 pohr vzzel, attl fgg, milyen rizst hasznlunk. Majd rteszem a fedt, nagyon alacsony lngon fzm. Ha olyan tzhelynk van, ahol nem lehet elg alacsony lngra lltani a gzt, akkor ugye kifut. Ilyenkor nha bizony le kell venni a fedt, s kavarni rajt prat, klnben lehet vakarni a j kis habos rizses maszatot a tzhelyrl.
Mg a rizs f, addig sszevagdalom a hagymt, szalonnt, paprikt, paradicsomot. Majd ezeket egy kisebb lbosba olajon megdinsztelem, majd felntm vzzel, s prolom egy picikt. Addig felkockzom a disznt, majd rburtom a zldsges cuccra. tforgatom j alaposan, hogy kifehredjen a hs mindenhol, majd felntm vzzel, beleteszem a zldborst is, rteszem a fszereket, s pr rn t fzm. Ha elfn a levt, idnknt alntk egy kis vizet. Igazbl mennl tovbb fzi az ember, annl finomabb, omlsabb lesz a hs, meg jl sztfnek a zldsgek benne. Ilyen "platty"-nak kell lennie. Aztn ha puha, hagyni kell kicsit elfni a levt (=levesszk a tetejt, s nagyobb lngra lltjuk a gzt alatta, hogy forrjon kicsit). Aztn sszentm a rizzsel, jl tforgatom, utnafszerezek mg, ha kell, s ksz is.
|
|
|