Márta-féle babos étel kicsit másképp
Hozzávalók:
-
zsír/olaj
-
2 hatalmas fej vöröshagyma apróra vágva
-
500 gr sárgarépa felkarikázva
-
2 szál fehérrépa apróra vágva
-
fél zeller apróra vágva
-
500 gr mirelit, vagy igazi bab
-
só, bors, pirospaprika, petrezselyem, lestyán, aprított zellerlevél
-
300 gr grillkolbász
-
víz
-
liszt, pirospaprika, olaj (rántás)
Elkészítés:
A hagymát, répákat és a zellert megdinsztelem kicsit olajon, majd eresztek alá egy kis vizet, hogy épp ellepje, és párolom egy kicsit, kb 5 percet. Aztán hozzáteszem a babot, felvizezem, (ha igazi babot használunk, akkor előző este áztassuk vízbe, majd másnap a vizét leöntjük és utána adjuk hozzá az ételhez), beleteszem a fűszereket és felforralom, majd félig ráteszem a fedőt és addig főzöm, míg puha nem lesz.
Amíg puhul a mindenség a fazékban ;), addig egy serpenyőbe pici zsírt teszek, felmelegítem, majd beleburítom a már előre felkarikázott grillkolbászokat. Ha ez is kész, és megfőtt a bab is, akkor beleburítom a grillkolbászokat a babos fazékba, összerottyantom kicsit, ha kell, utánafűszerezek.
Végül egy kis küblibe teszek egy kis olajat meg lisztet, híg, de elég sok rántást csinálok, majd hozzáadom a babhoz, óvatosan, folyamatos kevergetés közben. Így kevesebb esélye van, hogy orbitális méretű rántás-csomók legyenek a kajában. Olyan 10 percig fedő nélkül még főzöm, nagy lángon, hogy fője el egy kicsit a levét, közben időnként keverek rajt párat. Aztán, amikor már tetszik az állaga, eloltom. Kész is.
|
|
|