Lasagne
Hozzvalk:
Tszta:
-
2 egsz tojs
-
210-220 gr liszt
-
pici s
Paradicsomszsz:
-
olaj
-
egy nagy fej hagyma aprra vgva
-
500 gr darlt hs (lehet diszn, marha, akr csirke is)(marha-diszn keverkkel lehet jtszani, baj nem lesz belle, de a csirkt ne keverjk mr ssze velk, j?)
-
s, bors, oregn, bazsalikom
-
kt gerezd fokhagyma (sszeprselve) (ha nincs fokhagymaprs, vgd ssze, csak prbld az ujjadat kihagyni a mkbl)
-
picike vrsbor (csak egy lttyintsnyi)
-
egy ftt srgarpa sszeprstve (rdemes levesbl kihalszni egyet, hslevesbl pldul. Ha nincs, nem kell ktsgbeesni, ki is lehet hagyni, nem trtnik semmi.)
-
4 konzerv, vagy egy ilyen lekvrosvegnyi paradicsomszsz
-
fl deci vz, vagy ha elfn, s bugyborog mindenfel, akkor idnknt kicsit al lehet nteni mg, de mdjval.
Besamel mrts:
-
50 gr vaj (sima margarin, amit kenyrre kennk, lehet stmargarin, tevaj is akr...)
-
50 gr liszt
-
7,5 dl tej
-
s, bors, szerecsendi
Reszelt sajt:
- Bocsika, de ezt nem mrtem le. De egy j nagy, kb 30-40 dkg sajt tuti belement. n trappistt hasznltam.
Elkszts
Paradicsomos szsz:
A hst ledarlom, kicsit flreteszem. A hagymt olajon megdinsztelem, majd rburtom a hst. Ha ratyi ednynk van, akkor ne sproljunk az olajjal, klnben kegyetlenl odag, de ilyenkor azrt taln rdemesebb egy pici vizet is hozzadni. Na, a hst villval (ha van, akkor lehetleg favillval, ha nincs, akkor vigyzzunk mr az edny aljra, s ne karistoljuk ssze, s tegyk tnkre egy fzs alatt) kavargatom, hogy sztessen darabokra. Ha fehr mr a hs, akkor rteszem a fszereket, a fokhagymkat, meg a mr ftt, szttrt rpt. Sval tessk vigyzni, mert a paradicsomszszban is van s. A tbbibl meg lehet zls szerint. Kicsit sszekavargatom, aztn ntk r egy pici vizet, nehogy odagjen; ez el fog prologni, sokat nem rt. Aztn fzm amg megpuhul a drga. Ha puha, akkor rntm a srtett paradicsomot (lehet igazibl is, de tlen hadd ne vegyek mr 'nemtommennyi paradicsomot...aminek egybknt rejtlyes mdon fagyott a kzepe...). Ha kell, utnafszerezek mg. (Ez azt jelenti, hogy amibl gy gondolom, hogy hinyzik, abbl mg teszek a kotyvalkomba..) Na, aztn ez ksz is.

Tszta:
Miutn n megprbltam a bolti tsztval is megcsinlni, s totl kemny maradt, no meg amikor kifztem sszeftt, gondoltam megcsinlom n magam. Igazam is lett :) Teht, egy kisebb tlba kimrem a lisztet, megszom picit, aztn beletm a kt egsz tojst. Aztn nekillom sszekeverni, aztn mivel nem akartam megint ketttrni a fakanalamat, ezrt kzzel gyrtam j kemny kis cipv. Vigyzat, ez a tszta, nagyon kemny, nehz gyrni, s hamar kiszrad. Nem vletlenl ez a szraztszta recepjte :) Szval, lett egy kis cipm, s ezt 6 fel osztottam el. Az a jnai, amiben kistttem, az 6,5 cm magas, s 18x20cm szles. Ht megprbltam kb akkorra kinyjtani a tsztkat, amekkora az alapja a jnaimnak. Mivel flfele magasodik a jnaim, ezrt egyik-msik tsztt nagyobbra vagy kisebbre nyjtottam. Nehz kinyjtani, de nem kell aggdni, egy id utn megadja magt a tszta, s szp hajszlvkonyra ki lehet nyjtani. A kpeken a mr kinyjtott tsztt prbltam "zsenilis" fotzsi tehetsgemmel illusztrlni.
Besamel mrts:
Egy kisebb ednybe kimrem a lisztet, margarint, meg beleszrom a fszereket, s gzon nekillom melegteni. Aztn ha olvad a margarin, s ltom, hogy a liszt mr majdnem odag, akkor egy pici tejet ntk r. Kevergetem, mg csommentes nem lesz, aztn jhet a tbbi tej. Ezzel nem lehet jtszani, folyton kevergetni kell, klnben odakozml a tej. Ezt lehet kzepes lngon csinlni. Aztn egy id utn besrsdik, mint a puding, de nem lesz olyan kemny llag, inkbb ilyen mrts-szer lesz. Na, ekkor van ksz.
Rtegezs:
Jnait/tepsit, kinek mije van, kikenjk margarinnal, aztn az aljra mernk egy kis besamelt. Erre jn az els tsztalap. Erre aztn a paradicsomos szsz, erre a besamel, erre pedig a reszelt sajt. Aztn megint, tszta, paradicsomos szsz, besamel, reszelt sajt, tszta, aztn bla bla bla. Legutols rteg: tszta, besamel, reszelt sajt, s mehet is be a mr elmelegtett stbe. Ht mivel a tszta nyers, ms minden puha, meg felftt, azrt kell a drgnak olyan 45-55 perc. Halk lngon gessk azt a stt, klnben megg, s nyers marad a tszta.. Legjobb komb :) Ksz is :)
|
|
|