Brassói zöldborsós aprópecsenye
Hozzávalók:
-
kb 2 diónyi disznózsír
-
két hatalmas fej vöröshagyma apróra vágva
-
100 gr füstölt főtt császárszalonna
-
500-600 gr disznócomb
-
pirospaprika, só, bors, majoranna, legvégén petrezselyem
-
6-10 (ízlés szerint) fokhagymagerezd
-
egy paprika (sima, csípős, pritamin, kaliforniai, ki milyet szeret)
-
400 gr tisztított zöldborsó (800 gr tisztítatlan)
-
víz
Elkészítés:
A vöröshagymát meg a szalonnát nagyon apróra vágom, megsózom picit és megfuttatom egy kis disznózsírban. Nem túlzok, de nekem annyi hagyma lett így a serpenyőmben, hogy alig láttam a fakanál fejét. Semmi baj, tessék megnézni a képet, nem is látszik benn a tengernyi vöröshagyma. Ez teljesen el fog tűnni/főni. Azt mondják hagymát úgy kell ételbe tenni, hogy az ne látszódjon. Most sikerült úgy tűnik.
Amikor üveges a hagyma, vagy kezd esetleg ragadni, akkor öntök még egy kis vizet/zsírt rá, és ráteszem a húst, ezt is megsózom, majd fehérre sütöm közepes lángon. Majd ráteszem a petrezselyem kivételével a fűszereket, meg az összezúzott fokhagymagerezdeket is. Majd aláöntök egy kis vizet. Ezalatt összevágom apróra a paprikát, tényleg ilyen kis mini kockákra, (kb 2x2mm) és ezt is hozzáburítom a húshoz.
Aztán ha kell aláöntök egy kis vizet. Edénytől és tűzhelytől függően addig sütöm halk lángon a húst míg puha nem lesz. Ha elfőné a levét, nyugodtan öntsünk alá egy kis vizet. De ne 2 litert. Fél pohár elég, hogy ne égjen oda. Legyen miben főnie. Aztán ráburítom a zöldborsót, kicsit sózom közben, mert a sok elfőtt lé, "eltűnt sót" is jelent, de azért ne sózzuk el. Aztán ha minden puha, akkor rászórom a petrezselymet is, rottyan még párat, és el is lehet oltani. Csak keverjük jól össze.
Én köretnek tepsis-héjas krumplit csináltam.
Alaposan megmostam héjastul a krumplit, majd felnégyeltem ilyen cikkekre, kikentem egy tepsit egy kis olajjal, és beletettem a krumplikat. Alufóliával lefedve 15-30 perc alatt puhára sütöttem, majd levettem az alufóliát, megsóztam, és addig pirítottam, amilyen ropogósra szeretem. A héját meg lehet enni, sok tápanyag van benn.
Az eredeti receptet itt találtam.
|